Регистрирана в Кипър компания е новият мажоритарен собственик на един от емблематичните столични хотели - "София хотел Балкан". Това става ясно от документи, подадени до Комисията за финансов надзор (КФН) и публикувани на сайта на Българската фондова борса (БФБ).

Според тях дружеството "Потамиро Лимитид" ще придобие 500 поименни акции от капитала на "Наранджила Къмпани". Тези книжа представляват 100% от капитала на последната фирма, която от своя страна е собственик на най-големия акционер на хотела.

"Наранджила Къмпани" управлява 100% от дружеството "Бандола Пропъртис Лимитид", което е регистрирано на Маршалските острови. Последното държи 4,605 милиона акции на "София хотел Балкан".

В подадените документи се посочва, че уведомление за сделката е било изпратено и до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като няма официална информация на каква стойност е тя.

Едноименната компания "София хотел Балкан" АД освен хотела в София управлява и още един в Сърбия - "Метропол Палас". Този у нас е част от бранда на най-голямата хотелска верига в света Marriott - Luxury Collection.

Преди няколко години обектът в българската столица беше под марката Sheraton, която беше част от веригата Starwood Hotels. Последната се обедини с Marriott през 2016 година, като двете създадоха най-голямата хотелска група в света.

„София хотел Балкан” става част от най-голямата сделка в хотелската индустрия

„София хотел Балкан” става част от най-голямата сделка в хотелската индустрия

Собственикът на столичния хотел Starwood бива придобит от конкурента си Marriott

Сградата на хотела е строена през 1956 година. Днес той има 184 стаи и апартаменти, конферентни зали и други.

В края на първото тримесечие на 2020 година "София хотел Балкан" АД отчете спад на приходите си с малко над 22% до близо 5 милиона лева.

В резултат компанията отчита оперативна загуба от 547 хиляди лева, при печалба от 159 хиляди лева за същия период на миналата година. Нетният резултат пък е загуба от 1,53 милиона лева, при загуба от 776 хиляди лева за предходния период.

Кризата удвои загубата на "София хотел Балкан"

Кризата удвои загубата на "София хотел Балкан"

Компанията сочи и все по-голямата конкуренция в София