Toyota Motor Corp. ще купува батерии за електромобили от най-големия доставчик на такива в света - китайската Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL).

Двете компании също обсъждат различни възможности за бъдещо сътрудничество - от разработването на нови технологии до рециклиране, съобщават от автомобилния магнат, цитирано от Bloomberg.

Споразумението беше отбелязано миналия месец. Сделката се приема много добре в китайската компания, която по принцип се конкурира с партньорите на Toyota от Panasonic Corp. за водещата позиция на пазара.

Условията на сделката обаче не бяха представени публично.

Германия ще има своя "гигафабрика". И тя ще е в пъти по-голяма от тази на Tesla

Германия ще има своя "гигафабрика". И тя ще е в пъти по-голяма от тази на Tesla

Първата копка на мегазавода ще бъде тази пролет, а производството ще започне през 2021

Световните производители на автомобили се борят за достъп до все по-големи количества батерии, така че да могат да захранват все по-голям брой електромобили и да отговорят на търсенето на пазара. Това обаче се случва на фона на ограничен достъп до ресурси.

"От решаващо значение е, че Toyota ще си партнира с CATL, за да си подсигури доставките на висококачествени и трайни батерии", коментира за медията Тацу Йошида, който е анализатор за Sawakami Asset Management. По думите му това партньорство е естествен ход в цялостното електрифициране на автомобилния сектор.

Двата най-големи производители на автомобили в света, а именно Volkswagen и Toyota, имат амбициозни планове да надминат Tesla Inc. и Nissan Motor Co. по продажби на елколи. Volkswagen вече обяви, че ще инвестира десетки милиарди долара.

Това обаче не е достатъчно, необходима е повече работа, както пишат от Toyota в съобщението си. "CATL и Toyota са на едно мнение, че стабилното снабдяване с батерии е от решаващо значение, както и че самата технология на батериите трябва да продължава да се развива и усъвършенства", казват още от автомобилния гигант.

След като години наред Toyota се фокусираше върху производството на хибриди, от фирмата вече се насочиха и към изцяло електрически коли. Сделката с CATL ще помогне на Toyota да разнообрази доставките си на батерии.

CATL е открита през 2011 година. През 2017 година фирмата успя да надмине Panasonic като най-голям доставчик на батерии за електромобили.

Renault купува 50% от китайски производител на електромобили

Renault купува 50% от китайски производител на електромобили

Френската компания ще придобие половината от Jiangling Motors срещу €128,5 милиона