Малко повече от 2 години след стъпването си в България турската здравна група "Аджъбадем" се изтегля от страната, съобщава "24 часа", позовавайки се на няколко независими източника.

Групата е готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата "Токуда" в София и заведенията с марката "Сити Kлиник", болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Решението за продажбата на бизнеса в България е свързано с нуждата от свежо финансиране на компанията майка, твъдят източниците на вестника.

"Аджъбадем" е част от инвестиционния фонд IHH, който в последно време изпитва сериозни финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали до най-ниското си ниво от последните 43 месеца заради срива на турската лира, показва доклад на Affin Hwang Capital.

Турският собственик на "Токуда" разширява бизнеса си у нас с €15 милиона

Турският собственик на "Токуда" разширява бизнеса си у нас с €15 милиона

Групата на "Аджъбадем" получи финансиране от Световната банка

За да се справи със затрудненията, IHH планира да преобразува дълга си, да ограничи разходи и да продаде активи. Сделката за бизнеса в България е поверена на Raiffeisen investment.

Не мога да коментирам, но не мога и да потвърдя тази информация, каза пред "24 часа" изпълнителният директор на "Аджъбадем Сити Клиник" Иван Ангелов. Той е съдружник в смесеното дружество с "Аджъбадем" в България, което притежава медицинския бизнес у нас.

Засега дружеството не може да се похвали с големи успехи, показват финансовите отчети на компанията. За 2016 и 2017 г. общата загуба на "Аджъбадем Сити Клиник" е над 24 млн. лв.

Основна част - близо 16 млн. лв., са генерирани през първата година от дейността на дружеството. През миналата година загубата е намалена наполовина - малко над 8 млн. лв. В същото време има почти двойно нарастване на приходите. През 2016 г. те са били 53 млн. лв., а през миналата година са стигнали над 123 млн. лв.

Болница "Токуда" вече се казва „Аджъбадем Сити Клиник”

Най-голямата частна здравна верига в България вече е факт

Сделката беше официално подписана

Здравен гигант

Преди малко повече от 2 години "Аджъбадем" обяви придобиването на болница "Токуда", нейното дъщерно дружество "Токуда груп", както и сливането с лечебните заведения в групата "Сити клиник".

"Токуда" е една от най-големите болници в България, като обслужва средно за година 274 000 пациенти, в нея се извършват около 13 000 операции и се раждат се над 1000 деца. На територията ѝ работи и най-големият диагностично-консултативен център у нас.

Веригата "Сити Клиник" обединява 3 болници и 3 медицински центъра в София, Варна и Бургас и разширява дейността си с откриване на два нови центъра - онкологичен и за лечение на сърдечносъдови заболявания.

С придобиването за общо 125 млн. евро и обединяването на двата болнични гиганта "Аджъбадем" се превърна в най-големия частен доставчик на здравни услуги в България.

Турският холдинг "Аджъбадем" купува болниците "Токуда" и "Сити клиник"

Официално: Турски холдинг купува болниците "Токуда" и "Сити клиник"

Новият собственик ще смени имената им

Продажба на активи и преструктуриране на дълг

Групата "Аджъбадем" е част от инвестиционния холдинг IHH Healthcare Berhad, който оперира в Турция и редица държави от Азия и Северна Африка. Холдингът е втората най-голяма медицинска група в света по пазарна капитализация. Разполага с над 10 000 легла в 49 болници, разположени в 9 страни, в които работят над 35 000 души.

Фондът притежава 60% от турската верига "Аджъбадем", която управлява повече от 2500 легла в 17 болници и 10 медицински центъра в Турция и предлага разнообразни здравни услуги.

В Европа тя е представена с Международния медицински център в холандската столица Амстердам, болницата "Аджъбадем Систина" и медицински център в Македония и с бизнеса си в България.

Сделката за „Токуда” и „Сити Клиник” е за 250 милиона лева

Сделката за „Токуда” и „Сити Клиник” е за 250 милиона лева

Турската „Аджъбадем" ще стане собственик на 4 болници в България

След сериозни инвестиции в Индия, Малайзия и Китай, компанията майка IHH Healthcare Berhad започна да изпитва финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали с 4.35% - до най-ниското си ниво от последните 43 месеца. Нетното състояние пък намаляло с 48% до 54.9 млн. щатски долара.

Основната причина за това е спадът на турската лира, твърди доклад на Affin Hwang Capital. Позиционираната в Турция група "Аджъбадем" носи 1/3 от приходите на IHH и е основен двигател в растежа на групата. Дружеството все пак има увеличение от 14% на печалбата за второто тримесечие, но това се дължи на бизнеса в Сингапур.

За да се справи със затрудненията в Турция, IHH планира да преобразува дълга си от евро и щатски долари в лири, да ограничи капиталовите си разходи и да продаде несъществени активи. 50% от дълга на дружеството се дължат на "Аджъбадем". IHH обаче разчита на турската болница Acibadem Altunizade, която трябва да отвори врати до края на годината.