Аджъбадем Сити Клиник”, или най-голямата верига лечебни заведения в България, обединяваща болниците „Сити Клиник” и „Токуда” и турската „Аджъбадем”, е вече факт.

На официална церемония Мехмет Али Айдънлар, председател на УС на „Аджъбадем” – една от най-големите вериги турски болници, и Илиан Григоров, изпълнителен директор на „Сити Клиник”, както и Артър Стърн, представител на д-р Торао Токуда подписаха документите по сделката за придобиването на двете български болници.

След церемонията по подписването Мехмет Али Айдънлар заяви: „За нас е много важен ден. Ние обслужваме 18 болници и 19 здравни центъра”. Той отбеляза, че веригата „Аджъбадем” отбелязва 25-годишнината от основаването си. „Нашите здравни заведения са на най-високо ниво”, коментира Айдънлар и уточни, че веригата разполага с един от най-добрите университети в Истанбул, търговска компания за застраховки, централна лаборатория.

България е третата държава след Ирак и Македония, в която Аджъбадем стъпва. Като приоритет бе изтъкнато членството на България в ЕС, което може да се използва за привличане на туристи и от трети страни, включително и от Русия, така че страната ни да стане център на здравен туризъм.

В Турция имаме много чужденци, нашият голям проблем е, че ние не сме член на ЕС, а това е предимство за България”, коментира Айдънлар. Инвестицията съответства със стратегията за развитие и растеж на турската верига, увери председателят на УС на голямата турска верига.

Има интерес за привличане на пациенти и от Украйна и Северна Африка, както и пациенти от Либия, от където „Сити Клиник” вече получава пациенти по фонда за лечение за ветерани.

Има идея за развитие на новата верига и в други български градове. Сред тях са Варна и Бургас, където „Сити Клиник” вече има изградени центрове. Това увери Ангел Ангелов, председател на УС. Той изрази надежда си чрез сливането да бъде постигнат цялостен спектър от здравни услуги и да бъде спрян потокът от български пациенти извън България. Той отбеляза, че турската верига разполага с един от най-добрите университети за подготовка на кадри, както и лаборатория за научни изследвания в областта на медицината.

Артър Стърн, упълномощен представител на д-р Токуда, припомни по време на церемонията, че преди 10 години Токуда е дошъл в България като един революционер и философията му е била „Токуда” да е болница от българи за българи. Стърн благодари на екипа на „Токуда”, допринесъл за това с всяка изминала година броят на пациентите, гласували доверието си на болницата, да нараства.

Той отбеляза, че решението на д-р Токуда за следващата декада е било свързано именно с необходимостта от партньор. Стърн изтъкна, че през 2015 г. са се обърнали към над 50 оператори на здравни услуги от цял свят и след много дискусии, са стигнали до извода, че най-подходящият партньор за тях е турската верига Аджъбадем. Той отбеляза, че чрез това сливане болничната група ще продължи да изпълнява своите цели и ангажименти към обществото.

Мехмет Али Айдънлар посочи, че не се предвижда съкращаване на дублиращи се структури в двете български клиники. По отношение привличането на млади лекари в новата болница той заяви, че в болниците на „Аджъбадем” се ползва последен модел технология, а на лекарите се гарантира среда на комфорт, а центровете им обикновено са места, където всички лекари желаят да работят.