През юни разходите на домакинствата в Япония намаляха, но реалните заплати се повишиха с най-бързия си темп от над 21 години, благодарение на по-високи летни бонуси, предава Reuters.

Приходите на домакинствата също отбелязват най-бърз растеж от три години насам заради увеличение на възнагражденията на временните служители. Това дава надежди на централната банка, че целта от два процента инфлация може да и бъде достигната.

Данните идват няколко дни преди обявяването на растежа на икономиката през второто тримесечие. Очаква се 1,4% ръст на годишна база след отчитане на свиване през първите три месеца на годината.

Япония детронира Китай, ставайки втората най-голяма фондова борса в света

Япония детронира Китай на още един важен фронт

Уолстрийт остава безспорен лидер

Данните на правителството обаче показват, че разходите на домакинствата през юни са намалели с 1,2% спрямо година по-рано, записвайки пети пореден месец на спад.

През юни реалният доход на домакинствата се е повишил с 4,4 процента - най-голямото повишение от юли 2015 г. насам. Благодарение на ниската безработица индивидуалните заплати са се повишили с 2,8% - невиждан от януари 1997 г. ръст.

Някои анализатори предупреждават, че ръстът на японската икономика може би е достигнал своя пик. Държавата се радваше на най-дългия период на експанзия от 80-те години насам преди да отчете свиване през първите три месеца на годината.

ЕС и Япония подписаха най-голямата си търговска сделка

ЕС и Япония подписаха най-голямата си търговска сделка

Падат митата при 99% от стоките и услугите