Свободните работни места в Съединените щати са се увеличили с близо милион само през април, което е рекорд в рамките на един месец. Свободните работни позиции са 9,3 милиона, което е далеч повече от прогнозираните 8,3 милиона, според икономисти, анкетирани от Refinitiv.

Търсенето на служители е нараснало на фона на отварянето на икономиката, а компаниите продължават да се готвят за натоварено лято, коментира водещ американски икономист в Oxford Economics Лидия Бусур, цитиран от CNN.

Въпреки необходимостта от работна ръка, изглежда хората не са готови да се върнат на работа. Американските работодатели са наели едва 6,1 милиона души през април. Все още милиони работни места остават незапълнени.

Сред притесненията на хората остава високият риск от заразяване с вируса. Повечето икономисти и корпоративни мениджъри прогнозираха недостиг на работници, дори на фона на увеличението обяви и високият брой на безработни граждани.

Американските фабрики се изправят пред проблем за $1 трилион

Американските фабрики се изправят пред проблем за $1 трилион

2,1 милиона работни места в производството ще останат свободни до 2030 г.

Компаниите ще трябва да бъдат креативни, ако искат да запълнят свободните позиции, смятат експерти. Редица компании повишават минималната заплата, която предлагат, за да привлекат служители.

Рискът за здравето все още не е малък, а училищата не са преминали на изцяло редовно обучение, което е проблем за много родители. Освен това много служители не искат да се връщат в определен сектор, в който са работили преди пандемията.

Споед пpoyчвaнe нa Dеlоіttе и Тhе Маnufасturіng Іnѕtіtutе, публикувано наскорро 2,1 милиoнa paбoтни мecтa в пpoизвoдcтвoтo щe ocтaнaт нeзaпълнeни дo 2030 г. и тoвa мoжe дa cтpyвa нa aмepиĸaнcĸaтa иĸoнoмиĸa дo 1 тpилиoн дoлapa дo 2030 г.