С отварянето на американската икономика, търсенето на стоки нараства. Наред с това обаче фабриките се изправят пред голям проблем: недостиг на работна ръка, пише CNN.

Въпреки че производствената активност в САЩ стига до 37-годишен връх през март, индустрията трябва да запълни половин милион работни места, а намирането на квалифицирани работници и дори такива без експертни познания е проблем. Недостигът на работна ръка не е ново явление, но проблемът се задълбочава и може да има последици и отвъд производствена индустрия.

Проучването на Deloitte и The Manufacturing Institute сочи, че 2,1 милиона работни места в производството ще останат незапълнени до 2030 г. и това може да струва на американската икономика до 1 трилион долара до 2030 г.

По думите на производителите сега е по-трудно да се намери квалифицирана работна ръка, отколкото през 2018 г., въпреки че днес безработицата е много по-висока според доклада. Повече от три четвърти от анкетираните заявяват, че очакват да имат проблеми с привличането и задържането на работници тази година.

Според проучването голяма част от проблема идва от там, че много американци не искат да работят във фабрики, заради опасения от роботизиране на работните места.

В доклада на Deloitte се посочва, че въпреки наплива от 2,7 милиона промишлени роботи, които се използват в цял свят, че човешкият труд все още е от ключово значение за производството на огромното количество стоки.

На фона на милионите безработни в Америка, докладът на Deloitte сочи, че много производители страдат от недостиг на неквалифицирана работна ръка, дори при условието, че заплатата е над минималната или от малко над 7 долара на час. Става въпрос за позиции, които не изискват специализирано образование или познания според анализа.

На теория те биха могли да бъдат запълнени от съкратените в сектора на хотелиерството или ресторантьорството.

Междувременно проучването на Deloitte установява и че всяка четвърта жена обмисля да напусне производствената индустрия, което може да засили проблемите в индустрията.