Някои американски нефтопреработвателни предприятия (рафинерии) започнаха да търсят алтернативи на доставките на руски петрол, на фона на растящото геополитическо напрежение в Източна Европа, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Най-малко две големи рафинерии на брега на Персийския залив се стремят да диверсифицират доставките си на петрол, необходим за производството на бензин и дизел, казаха източници, поискали да останат анонимни.

Още две рафинерии в Тексас се опитват да договорят доставки на петрол от Бразилия и Мексико. Бразилия, която обикновено доставя петрол до Сингапур или европейски страни, изпрати един танкер в САЩ миналия месец и се очаква да изпрати друг следващия месец, по данните на Bloomberg.

Поради универсалните характеристики на руското гориво, по-специално на мазут 100, рафинериите в САЩ предпочитат доставките от Русия, а не от Мексико. Мазут 100 може да се използва както в инсталации за петрол, така и в коксови, докато мексиканското гориво е подходящо само за коксови пещи.

Най-големите вносители на руски петрол в САЩ са компаниите Valero Energy Corp, Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp.

Посочените мерки подчертават нарастващото безпокойство на петролната индустрия относно ситуацията около Украйна, след като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън каза, че Русия може да нападне страната. Кремъл многократно отрича и продължава да отрича всички изявления за намеренията на Москва да започне въоръжен конфликт, пише Интерфакс.

Междувпрочем САЩ до голяма степен са зависими от вноса на петрол, включително от Русия, въпреки факта, че страната е един от най-големите производители на петрол в света.

"Всяко ограничение на доставките на нефт от Русия би създало проблеми за купувача, тъй като Русия лесно може да пренасочи горивото към Китай или Индия", коментира Дейвид Веч, главен икономист във Vortexa Ltd. По думите му, това би поставило САЩ в затруднено положение, поради влиянието върху цените на бензина.

В същото време проблемите с доставките на руски петрол възникват в момент, когато цените на бензина в САЩ вече са най-високите от почти осем години.

Полша "върви" към отказ от руския петрол

Полша "върви" към отказ от руския петрол

Страната сключи договор за доставки със Saudi Aramco