Полските власти решиха да прекроят своя петролен пазар. Ако исторически на него преобладават руски енергийни суровини, то се очертава през следващите години Русия да бъде изместена от други страни износители на суровини, пише в-к "Комерсант".

Причината за намаляването на покупките на руски петрол ще бъде сключването на договор за крупни доставки, който полският Orlen (в процес на "поглъщане" на групата Lotos) подписа с държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco.

В допълнение към продажбата на 30% от рафинерията в Гданск, в Полша ще бъдат доставяни от 10 до 16,8 милиона тона петрол годишно. Това може да "покрие" половината от цялото потребление на тази суровина в страната.

Така Саудитска Арабия може скоро да стане най-големият доставчик на петрол за източноевропейската страна.

Що се отнася до петролните договори относно доставки по нефтопровода "Дружба", през изминалата 2021 г. те бяха преподписани, в посока на намаление на обема на доставките.

Прави впечатление, че сделката със Saudi Aramco се състоя скоро след като Варшава реши да се откаже от природния газ от Русия: изтичащият през 2022 г. договор с руския монополист "Газпром" няма да бъде удължен. Вместо това, Полша ще увеличи покупките си на втечнен природен газ, както и ще се преориентира към доставки на синьо гориво от Норвегия по газопровода Baltic Pipe.

Полско издание: Недееспособността на Европа я поставя пред катастрофа

Полско издание: Недееспособността на Европа я поставя пред катастрофа

Страните от ЕС се оказаха зависими от САЩ във военната сфера, а в енергийния сектор - от Русия