Понастоящем Европа е станала напълно зависима от други държави, пише наблюдателят от полското издание wPolityce Гжегож Гурни.

Във военната сфера страните от ЕС се оказаха зависими от САЩ, в енергийния сектор - от Русия, а в промишлеността - от страните от Азия и на първо място от Китай. Освен това, икономическото развитие на региона се възпрепятства от демографски фактори, пише авторът. Под сегашното си ръководство Европейският съюз ще бъде изправен пред обща катастрофа, прогнозира Гурни.

От 27-те членки на ЕС, само осем изпълняват задълженията си в рамките на НАТО, като инвестират поне 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана. Останалите страни, начело с Германия, отделят за военни цели суми, които не достигат установения лимит. С други думи, тези участници отказват да инвестират достатъчно в сигурността на региона, разсъждава авторът от полското издание.

Той посочва, че НАТО продължава да зависи от военния потенциал на САЩ, които във всеки един момент могат да бъде въвлечени в конфликт в Далечния Изток и съответно да ограничат активността си на Стария континент, което ще се отрази на сигурността на региона.

Самостоятелно Европейският съюз не е в състояние да противостои на "руската заплаха", смята авторът, цитиран от агенция Прайм.

По отношение на енергетиката "Зеленият пакт", който се насърчава в ЕС, изисква използването на въглища да бъде изоставено възможно най-скоро. Някои държави, начело с Германия, Австрия, Испания и Дания, настояват и за пълен отказ на региона от ядрена енергия, се казва в анализа на wPolityce.

"Берлин не остава "голословен" и постепенно затваря атомни реактори, като настоява други държави да последват примера му. Всички страни трябва своевременно да инвестират във възобновяема енергия, преди всичко във вятърни и слънчеви електроцентрали. Тези източници на енергия обаче не могат да се нарекат нито "стабилни", нито "предсказуеми", пише полското издание.

Глобалните вериги за доставки са пред колапс

Глобалните вериги за доставки са пред колапс

Според експерти недостигът на работници ще бъде още по-сериозен в края на годината

Освен това Европа не може без стоки и материали, доставяни от Азия, предимно от Китай, Индия и Япония. И това беше ясно много преди последните две години, когато започна пандемията и бяха засегнати много вериги за доставки от Изток.

"Ако ръководството на което и да е акционерно дружество се "отърве" от конкурентните си предимства, увеличи зависимостта от пазарните си конкуренти, "пропилява" собствените си ресурси и руши системата за защита от рискове, акционерите сигурно биха го обвинили в саботаж и биха го сменили. А тогава какво да кажем за съвременните европейци", пита авторът от wPolityce.

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Цените на синьото гориво са скочили 7,5 пъти от началото на тази година