Австралия ще брани петролните танкери в Ормузкия проток, пише news.bg.

По думите на премиера на страната Скот Морисън Австралия ще се включи в международна коалиция, която ще защитава петролните танкери от възможни нападения.

"Правителството реши, че работата с нашите международни сътрудници във връзка с мисия за международна морска сигурност в Средния Изток отговоря на националните интереси на Австралия", заяви Морисън в парламента.

Премиерът уточни, че приносът на Канбера ще е "скромен" и "с ограничена продължителност".

Около 15% от суровия петрол и между 25%-30% от рафинирания, който внася Австралия, преминава през Ормузкия проток. Следователно Австралия възприема всяко посегателство върху суровината като потенциална заплаха за националната икономика.

Австралия ще изпрати в Средния Изток 200 свои служители. От тях 177 ще бъдат на борда на фрегата, която ще остане в зоната 6 месеца от началото на 2020 г., а останалите ще патрулират със самолет Boeing P-8 Poseidon в продължение на месец до края на 2019 г.

Защо Ормузкият проток е най-важният в света на петрола?

Защо Ормузкият проток е най-важният в света на петрола?

И кои държави ще бъдат засегнати, ако Иран го затвори за танкери

САЩ се опитва да създаде международна коалиция, която да патрулира в Ормузкия проток, свързващ Персийския и Оманския залив.

От своя страна Франция, Великобритания и Германия обмислят европейска инициатива за гарантиране на морската сигурност в региона.

Вашингтон вече покани Обединеното кралство, Франция, Германия, Норвегия, Япония, Южна Корея Австралия и други държави да се присъединят към инициативата, насочена към осигуряване на свободно корабоплаване.

Разговорите за съвместна мисия се засилиха, след като Иран задържа в Ормузкия проток британския танкер Stena Impero в отговор на задържането на иранския танкер Grace 1 в началото на юли в Гибралтар.

Иранското правителство призова за свободно корабоплаване в Ормузкия проток и предупреди, че възможна американска коалиция само би навредила на сигурността в региона.

Конфликт в Персийския залив ще изпрати цената на петрола на историческите $325

Конфликт в Персийския залив ще изпрати цената на петрола на историческите $325

Те могат да достигнат такова ниво при по-продължително затваряне на Ормузкия пролив