Австралия може да затвори границите си за международни пътувания до края на следващата 2021 година, заявиха от правителството на страната, цитирано от The Independent.

Забраната за пътуване ще се прилага и в двете посоки, което означава, че нито австралийците ще могат да пътуват в чужбина, нито туристи ще могат да посещават "южната земя".

След представянето на федералния бюджет преди дни, финансовият министър на страната Джош Фриденберг потвърди решението, че държавата ще изчака докато бъде налична ваксина срещу новия коронавирус.

Австралия влезе в рецесия

Страната, която избягваше рецесия 30 години, този път не успя да я предотврати

Икономиката отчита най-острия си спад от 1959 година насам

По думите му едно от предложенията в бюджета е международните пътувания да останат блокирани до края на следващата година, включително за туристи и чуждестранни студенти. След това пътуванията ще бъдат постепенно възстановени. "Направихме всички възможни стъпки, за да дадем на Австралия възможно най-добрия шанс да получи ваксина."

"Знаем, че изходът от тази криза ще бъде непредсказуем. Също така знаем, че този бюджет очертава както възможни по-добри алтернативни сценарии, така и по-лоши такива. Не приемаме нищо за даденост", допълни той.

Очаква се вътрешните граници на страната да се отворят по-рано, така че да се позволи пътуването в рамките на континента. Това ще бъде в унисон с желанието на правителството да се стимулиа вътрешния туризъм. В бюджета са отпуснати 231,6 милиона долара, с които да се насърчат австралийците да пътуват в рамките на собствената си страна.

И все пак остава вероятно държавата да отвори границите си преди края на следващата година поне за няколко държави като Нова Зеландия например. По думите на премиера на Австралия Скот Морисън Нова Зеландия се справя изключително добре с превенцията срещу коронавируса, което може да позволи пътуванията между двете страни, пише лондонският ежедневник Evening Standard. Спекулира се и за Сингапур. 

По-тежко от Втората световна: Бюджетният дефицит на Австралия стига почти рекордна стойност

По-тежко от Втората световна: Бюджетният дефицит на Австралия стига почти рекордна стойност

Нетният дълг на страната ще се изстреля с почти 40% до края на текущата фискална година

Междувременно туристическата индустрия в Австралия призова за спешни консултации с федералното правителство, след като новината за блокирането беше потвърдена, пише местният туристически портал Traveller.

Саймън Уестауей, изпълнителен директор на Съвета на туристическата индустрия в Австралия (ATIC), заяви, че федералният бюджет е "нарисувал отрезвяваща картина" за туристическата индустрия.

Той е на мнение, че строгото затваряне на границите чак до края на следващата година е предложение, което изисква "по-строг дебат и ангажираност между индустрията и правителството".

"Този разговор трябва да се случи сега", категоричен е той.

Австралия успя да поддържа относително ниски нива на инфекции на новия коронавирус. Досега там са потвърдени около 27 000 случая, като загиналите са около 900 души. За сравнение, Великобритания е регистрирала повече от половин милион инфекции и над 42 000 смъртни случая до момента.

В началото на месец септември стана ясно, че иĸoнoмиĸaтa нa Aвcтpaлия официално влезе в рецесия за първи път след почти 30 години. Страната отчете нaй-гoлeмият тpимeceчeн cпaд oт дeceтилeтия, въпpeĸи бeзпpeцeдeнтнитe cтимyлиpaщи мepĸи, пpeдпpиeти oт пpaвитeлcтвoтo.

Австралия губи 2,5 милиарда долара на седмица заради пандемията

Австралия губи 2,5 милиарда долара на седмица заради пандемията

Прогнозите сочат, че БВП на страната ще падне с 10% през настоящето тримесечие