Икономиката на Австралия отчете най-големият тримесечен спад от десетилетия насам въпреки безпрецедентните стимулиращи мерки, предприети от правителството, и успя официално да навлезе за първи път в рецесия за последните почти 30 години, съобщава Bloomberg.

Официалните данни, представени в сряда, показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е сринал със 7% през второто тримесечие на годината, което е най-големият спад от 1959 година насам.

Свиването на икономиката е по-сериозно от очакванията на анализаторите за такова от 6 на сто. През първото тримесечие на годината БВП на Австралия отчете намаление от 0,3 на сто.

Ефектът от ранното разхлабване на мерките и отварянето на икономиката на държавата беше компенсиран от двумесечно блокиране на Мелбърн, който е вторият по големина град с население от около 5 милиона души. Според анализаторите това е основната причина за забавяне на процеса по възстановяване.

Австралия не е била в рецесия от почти 29 години. И сега може отново да ѝ се размине

Страната, която не е била в рецесия от почти 29 години, и сега може да я избегне

Вътрешното потребление и износът са основните фактори за това

Друг сериозен фактор, довел до историческия срив на икономиката, е свиването на потреблението. То отговаря за около 56% от БВП, а през последното тримесечие отчита 12,1% надолу, елиминирайки 6,7% от БВП на фона на ръст на публичните разходи от 2,9 на сто.

Тежък е ударът и върху сектора на услугите. Тези в транспортната индустрия, включително пътуванията по въздух, са се сринали с 85,9%, а хотелиерството и ресторантьорството бележат такъв от 56,1%.

Новите инвестиции и реинвестираната печалба отчитат намаление от 7,3 на сто за периода, а нетният износ намалява с 1 процентен пункт.

Според изчисленията на Централната банка на Австралия заради повторното затваряне на щата Виктория, в който се намира и Мелбърн, нивото на безработицата може да стигне 10% през тази година.