Австралия е страната рекордьор по най-продължителен период на икономически растеж. Иначе казано тя не е отчитала две последователни тримесечия на спад или техническа рецесия от близо три десетилетия.

Сега въпросът е дали ще успее да удържи на коронакризата. Последните данни за страната дават сигнал, че вероятно тя ще успее да избегне рецесията и този път.

Благодарение на презапасяването на населението с храна, тоалетна хартия и други продукти от първа необходимост, потреблението там отчита ръст за първото тримесечие. В същото време износът през март е на положителна територия, докато вносът спада. Тези фактори може да бъдат достатъчни, за да отчете австралийската икономика растеж за първите три месеца на 2020 година, пише Bloomberg.

"Това не е просто базов сценарий, а е реална възможност за това", казва главният икономист на AMP Capital Investors в Сидни Шайн Оливър. "Ако погледнем към икономическата активност, ниската точка беше април, а след това нещата започнаха да се подобряват", допълва той.

И докато второто тримесечие без съмнение ще бъде тежко заради затварянето на голяма част от икономиката и загубата на десетки хиляди работни места, спасителните пакети, осигурени от правителството, вероятно ще дадат резултат във възстановяване на растежа през третото тримесечие.

Австралия не е влизала в рецесия от 28 години и половина. По време на финансовата криза икономиката беше на минус само през последните три месеца на 2008 година, преди инжектираната от правителство финансова помощ да доведе да стимулира вътрешното потребление и страната да се върне отново към ръст на БВП в началото на 2009 година.

Подобно и рецесията, обхванала Европа и Северна Америка десетилетие по-рано, подмина Австралия. Тя записа спад само за последното тримесечие на 2000 година.

В началото на 2020 година докато обемът на търговията остава под прогнозирания, отчетеният резултат все пак е достатъчен, за да допринесе за ръст на БВП.

Но някои експерти смятат, че страната няма да се размине с рецесията този път. Според анкета на Bloomberg сред икономисти БВП на Австралия може да се свие с 0,4% през първото тримесечие и да отчете спад от 6,8% през следващите три месеца.