Ако Великобритания напусне Европейския съюз, без двете страни да постигнат споразумение за свободна търговия, ще струва на автомобилните производители 110 млрд. евро в рамките на следващите едва пет години, посочват от 23 автомобилни асоциации на Стария континент, предаде Automotive News Europe. При това, срокът за постигане на такова вече е по-малко от четири месеца.

Въпреки че те могат да го направят само до края на декември тази година обаче, преговорите между Великобритания и ЕС обаче са в застой. Без споразумение, когато Островът напусне, търговията между него и съюза ще бъде обложена с мита - от 10% за леките коли и от 22% за тежкотоварните, като по този начин голяма част от цитираната от автомобилните производители сума ще легне на плещите на крайните потребители.

От друга страна, увеличаването на цените на превозните средства ще доведе до понижаване на продажбите, което респективно ще причини свиване на производството. Този ефект се изчислява на загуба на около 3 млн. коли през същия петгодишен период.

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Те не трябва да се въвеждат като бариера пред търговията между страните

"Тези числа показват мрачната картина, която ще последва при напускане на Великобритания без търговско споразумение", каза главният изпълнителен директор на Британското Society of Motor Manufacturers and Traders Майк Хаус. Под съвместната позиция са се подписали също европейската асоциация ACEA, организацията на доставчиците CLEPA и германската VDA.

От началото на годината автомобилният отрасъл на Стария континент вече генерира загуби на стойност 100 млрд. евро, след като само през първото полугодие новорегистрираните автомобили спаднаха с 38% на годишна основа в ЕС. Във Великобритания ситуацията е още по-тежка - на Острова сривът за същия период от е от 49%.

15-те държави, които диктуват автомобилния бизнес

15-те държави, които диктуват автомобилния бизнес

Глобалният експорт на коли през миналата година възлиза на $758,4 милиарда