Българинът се насочва към диетичните храни и това личи от статистиката за потреблението на месо през последните години. Данните на агростатистиката за 2014 г. сочат, че само за една година търсенето на пилешко месо е нараснало с 8,6% за сметка на червените меса, чието потребление намалява.

През миналата година вътрешното потребление на птиче месо, субпродукти и черен дроб е нараснало с 8.6% в сравнение с потреблението през 2013 година. Общо произведеното бяло месо, субпродукти и черен дроб е 102 193 тона, което е с 3.9% повече спрямо предходната година.

Близо 96% от пилешкото месо се добива от птицефермите и само 4% са от индивидуалните стопанства, сочат данни на земеделското министерство, цитирани от Farmer.bg.

Лек ръст се отчита и при вноса на птиче месо и субпродукти, при който за една година се отбелязва ръст от 12,1 на сто. Родните ферми също са увеличили износа си през 2014 г., но с по-малки темпове - експортът е нараснал с 5 на сто. Количеството на произведеното бяло месо в страната съставлява 61.3% от общото промишлено производство на месо.

По данните на статистиката през 2014 година общо са произведени 159 874 тона червени и бели меса, което е с 2,6% повече спрямо предходната година.

През отчетната година броят на кланиците за червено месо е достигнал 70, като в тях са били обработени с 9 на сто повече животни от 2013 г. Намалява производството на месо в малките животновъдни стопанства, като произведеното месо е със 17 % по-малко спрямо 2013 година.