"България - страната на инвеститорите" - под това заглавие телевизионният канал Euronews наскоро излъчи много оптимистичен репортаж за главоломния прогрес на българската икономика. Ето по-важното.

"Българската икономика се развива главоломно. Все повече чуждестранни фирми откриват свои офиси в страната. В същото време български компании завладяват чуждите пазари. София - модерната, пулсираща столица на България - се превръща в икономическа метрополия на Балканите." Това се казва в репортаж на новинарския канал Euronews.

Измерено в числа, икономическото развитие на България изглежда така: През 2017 г. брутният вътрешен продукт на страната е 50.4 млрд. евро, а икономиката отбеляза растеж от 3.6 процента. За същата година чуждестранните инвестиции се увеличиха с 3.8 процента, а износът на стоки донесе близо 26 млрд. евро. Какво се крие зад този успех, пита се в репортажа на Euronews?

Кой инвестира в България?

Репортерското любопитство отвежда журналинста Апостолос Стайкос най-напред в българския клон на френската компания за видеоигри Ubisoft. Офисът в София е открит през 2006 г., много преди България да стане толкова силен магнит за чуждестранни инвестиции. През 2006 г. работните места в софийския клон са едва 11, а днес са се разроили до 195.

"Смятаме, че може да продължим да се развиваме", казва директорът Иван Балабанов. "България има добра образователна система и добра инфраструктура, когато говорим за ИТ-сектора. В този бранш най-важни са хората. Ако махнеш хората, остават само празни халета, компютри и кабели - нищо повече." Сред персонала на Ubisoft София има испанци, италианци, американци и много българи.

Какво изнася България?

В репортажа си Стайкос ни представя и българската компания Walltopia. Създадена през 1998 г., фирмата е един от водещите производители на стени за катерене в света. Walltopia е монтирала стените си в повече от 50 държави, а международният им екип от специалисти наброява 600 души.

"Всичко произвеждаме във фабриката си в Летница" разказва Ирина Станева, инвестиционен мениджър на Walltopia. "Стремим се да контролираме всяка стъпка от производствения процес. Така осигуряваме високо качество. Това е много важно, когато работиш с фирми от целия свят."

Станева вярва, че България е добро място за инвестиции. "В сравнение с други държави, тук почти няма бюрокрация. Освен това, данъците са по-ниски. Това създава благоприятни условия за бизнес", казва тя за Euronews.