Дори ако всеки американец получи по 1 000 долара, за да се справи с кризата около епидемията на коронавируса, все още ще бъде трудно американската икономика да остане на плава на повърхността на фона на глобалната пандемия. Това коментира бивш съветник на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Подобен ход може да помогне на хората да си плащат сметките, но потребителските разходи, които съставляват около две трети от икономическата активност в САЩ, ще се окажат голяма трудност, посочи Андрю Левин, който е професор по икономика в Колежа в Дартмут.

"Проблемът за американската икономика идва от това, че много градове се затварят и хората остават вкъщи, не излизат по ресторанти, не ходят да пазаруват, не купуват автомобили", заяви Левин.

"Не виждам как ще избегнем рецесия", категоричен е той.

Вашингтон се готви да изпраща чекове от $1000 на американците

Вашингтон се готви да изпраща чекове от $1000 на американците

Администрацията на Доналд Тръмп готви пакет от стимули в размер на $1 трилион

Коронавирусът за първи път беше открит в китайския град Ухан в края на 2019 година, но пандемията ескалира през последните седмици, като потвърдените случаи нарастват в Европа и САЩ. Най-малко 170 000 души са заразени, а над 6 500 са загинали от заразата.

В САЩ държавните и градските лидери предприеха действия в опит да овладеят вируса. Това включва затваряне на училища, ресторанти и забрана на големи публични събития.

Левин заяви, че потребителските разходи вероятно ще се забавят през следващите няколко месеца, но е важно хората "да се пазят парите в джобовете си" и да бъде гарантирано, че няма да има прекалено много уволнения, така че икономическите основи да са "възможно най-силни".

По думите му е критично важно сега Фед и Министерството на финансите да намерят начин да осигурят ликвидност на малките и средни предприятия.

Левин: "Не искаме да имаме голяма депресия, когато се наблюдава спад в бизнеса ... и всички тези работници са без работа перманентно. Трябва да преминем през това и мисля, че има начини да го постигнем с правилната комбинация от парична и фискална политика."

S&P: Пандемията от коронавирус доведе света до рецесия

S&P: Пандемията от коронавирус доведе света до рецесия

Стопанството на САЩ ще се свие с 1% през първото тримесечие и с 6% през второто тримесечие

Възможни сценарии

Според Левин най-добрият сценарий в този момент е да се подходи разумно от гледна точка на общественото здраве.

Ако до юли или август хората могат да се върнат на работа, да излязат и да харчат пари, спестени междувременно, икономиката може да има "доста бързо" възстановяване, коментира той.

"По-малко идеалният сценарий" е този, при който кризата със здравето продължава, случаите продължават да се отчитат и не е ясно кога хората могат да се върнат на работа.

Някои авиокомпании например поискаха служителите да си вземат неплатен отпуск, тъй като търсенето се изправи пред огромни затруднения заради пандемията.

"При този сценарий рецесията може да продължи много дълго и може би ще се наложат по-решителни мерки за фискалната политика около средата и края на тази година", допълни съветникът.

Доларът дава леко назад след силен ръст заради мерките на Фед

Доларът дава леко назад след силен ръст заради мерките на Фед

Цената на златото се повишава след допълнителните стимули за американската икономика