Пандемията от коронавирус е довела глобалната икономика до рецесия, посочиха от рейтинговата агенция S&P Global. Според тях заболяването е нанесло значително по-тежък удар върху веригата на доставките, отколкото първоначално се очакваше. А положението тепърва ще се влошава в Европа и САЩ.

"Първоначалните резултати от Китай показват, че икономиката на страната е понесла много по-сериозни щети, отколкото допускаха първичните прогнози, въпреки че постепенната стабилизация започва", каза главният икономист на S&P Global Пол Груенвалд. "Европа и САЩ следват техните стъпки, а увеличаващите се ограничения на контактите между хората доведоха до срив на търсенето, което ще навреди на икономическата активност през второто тримесечие, преди тя да започне да се възстановява по-нататък през годината."

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

Според институцията Китай вече показва как заразата може да се разпространи и да бъде ограничена, за да може обществото да започне да се връща към нормалния живот. Но и това не води до позитивни заключения за икономиката. "Както показа Китай, ограниченията може да бъдат вдигнати значително по-бавно, отколкото се предполага", каза Груенвалд.

Според S&P, икономиката на САЩ или е в процес на навлизане в рецесия, или вече е в такава, а колкото повече състоянието на извънредно положение се задържа, толкова по-дълбоко ще затъва икономиката. Те изтъкнаха, че очакват брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 1% през първото тримесечие и с 6% през второто тримесечие, а рецесия означава именно понижаване на БВП през две последователни тримесечия.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Въведените рестрикции са и причината за срив на цената на петрола и на инвестициите в енергийния сектор. "По ирония, разходите на домакинствата, което в миналото беше спасител на икономиката на САЩ, вече е се разглежда като злодей", каза главният икономист за САЩ в S&P Global Бет Ан Бовино.