Българите и румънците на Острова, които си изкарват прехраната чрез бране на плодове, извършват квалифициран труд, макар и вероятно да не знаят как се борави с мобилни устройства.

Това предположение изрази депутатът от управляващата Консервативна партия Оуен Патерсън, цитиран от uk.news.yahoo.com.

Според политика гастербайтерите, напуснали родните ширини, за да се трудят като берачи на ягоди, всъщност имат неодходимите умения в областта и извършват специализиран труд, който не е апетитна хапка за британците.

Всъщност българите и румънците, които берат ягоди в британските ферми, не намачкват плодовете, което е знак за квалифицирани умения.

Депутатът обясни, че схемата за сезонна работа във Великобритания допуска до 21 250 български и румънски мигранти, които могат да получат настаняване и достъп до медицинска помощ и заведения за хранене като част от договора си за временно пребиваване на Острова.

Оуен Патерсън каза още, че хранително-вкусовата промишленост и градинарството в страната се нуждаят от снабдяването с подобен тип работна ръка.

Миграционната система е необходима, тъй като позволява на квалифицирани хора да работят във Великобритания на позиции в индустрията, в които няма достатъчно наети служители.