Миналата седмица стана ясно, че германската икономика е загубила 0.1% през второто тримесечие на годината при 0.4% ръст през първото. Още тогава в основен въпрос се превърне не конкретния спад, съмнението на много експерти, че той може да не е единичен и да продължи през третото тримесечие, докарвайки на страната т.нар. "техническа рецесия".

Тези съмнения се потвърждават и от най-важната финансова институция в Германия и една от най-важните в Европа - централната банка Bundesbank. В току-що публикувания й месечен доклад анализаторите й допускат, че забавянето на германската икономика може да продължи и през лятото. "Общото икономическо постижение може отново леко да спадне", пише в документа.

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Най-голямата икономика в Европа върви към рецесия

Сред причините за спада през пролетта бяха "Брекзит", търговският конфликт между Китай и САЩ, както и като цяло отслабената световна конюнктура, отразила се и върху експорта на страната. Bundesbank очаква тази тенденция да продължи с продължаващо отслабване на германската индустрия чрез спад на произведената продукция.

Много по-добре е ситуацията с независимите от износа сектори, сред които е строителството. Заради дефицитът на жилища Германия изживява бум на инвестициите в нови сгради, което се отразява и положително на икономиката. Местното правителство е заложило ръст за 2019-а в размер на 0.5%.