Чужди туристи замениха екзотичните държави и романтичните дестинации с България. Така чужденците стягат багажа за родната страна и обръщат гръб на Египет и Франция, където рискът от тероризъм и атентати е много висок.

Британски туристи например се тълпят в страната ни, за да могат да се отдадат на спокойна почивка.

А престоят им на родна почва гарантира приятни емоции без притеснение от терористични атаки.

Поданиците на Кралицата гледат на страната ни като на слънчева европейска държава, в границите на която могат да се отдадат на безгрижна почивка.

Оказва се, че хит сред туристите са още Португалия, Испания и Италия, като дестинациите стоят далеч от терористичен риск, коментира пред CNN Money председателят на Световния съвет по туризъм и пътешествия Дейвид Скоусил.

На този фон България се лансира изключително засилено. Като съсед на Гърция, разтърсвана от финансова криза, и Турция, мишена за атентатори, пред България се отварят широко врати за привличане на туристи.

Според данни на Националния статистически институт само за месец юни през страната ни са минали общо близо 41 190 жители на Обединеното кралство, като за почивка и отдих у нас са се отбили почти половината от тях.

В същото време броят на британските туристи през сезона е около три пъти по-малък от този на германците, посетили страната ни.

През границите ни са преминали 160 000 германци, като 103 500 от тях са били немски туристи.

Родни туроператори отчитат ръст в посещенията на чуждестранни туристи у нас за сметка на огромния отлив от турските курорти заради терористичните заплахи.

И това не засяга само британските и германските туристи, но и такива от славянските държави.

„Руснаците, които ходят в Турция, се пренасочват към нашето Черноморие тази година”, коментира пред money.bg туроператорът Грета Роячка.

Британските туристи, заедно с останалите чужди пътешественици, които отсядат по родното Черноморие, са изключително важни за икономиката ни, тъй като не пестят пари по време на почивките си у нас.

Според експерта чуждестранните туристи гледат да се поглезят с най-висок клас хотели и места за пренощуване. Пътешествениците, които идват от други държави, инвестират средствата си в all inclusive, анимации и най-различни атракции, които да ги разнообразяват по време на престоя им в страната.

В същото време не само плажът впечатлява чужденците. Туроператорът отчита, че голям интерес има към съседни до морските курорти обекти - например Странджа планина и Аладжа манастир.

Но най-впечатляваща за чуждестранните туристи се оказва срещата с магията на нестинарството, а ритуалът оставя траен спомен у тях.

Всъщност броят на туристите, които предпочитат да пътуват към страни от Стария континент, които са далеч от терористични заплахи, е скочил с до 30 на сто в сравнение с данните от миналата година.