В последните близо 2 месеца данъчните са затворили 120 заведения по морето и приблизително 2000 в цялата страна. Това каза пред bTV говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Затварянето на заведения е най-вече заради неиздаване на касови бележки и укриване на оборот.

През уикенда в Приморско са затворени 5 известни заведения. Те са запечатани заради укриване на оборот.

Мярката за запечатване е нова, тя се прилага от 2017 г. Сериозен принос за въведеждането й има случващото се в курорта Слънчев бряг.

Глобите по данъчното законодателство са фиксирани - дали става дума за сергия, или за заведение с почти шестцифрен оборот на вечер - глобата е една и съща.

"Ако наложите глоба от 2000 лв.на един дребен търговец, тя може да се окаже фатална за дребния бизнес, но когато някой прави 70-80 хил. лв. дневен оборот, да го глобите с тази сума може да е поносима такса", отбеляза Бъчваров.

"Запечатването изглежда има доста силен възпиращ и възпитателен ефект. Юлският оборот само по Черноморието достигна 850 млн. лв., августовският ще надхвърли 1 млрд.", допълни говорителят на НАП.

Той увери, че проверките ще продължат навсякъде. Целта на данъчните не е рекорд на глобите и наказателните постановления, а стабилен ръст на оборота и по-добро спазване на закона.