Споразумение за свободна търговия с Китай отваря вратата за безмитен износ на около 10 000 сръбски продукта, съобщават сръбските медии. До китайския пазар ще достигат предимно стоки, произведени в Сърбия.

Властите очакват договорката да увеличи обхвата на местната икономика и да доведе нови инвеститори. От деня на влизане в сила на споразумението Сърбия ще изнася за Китай безмитно пресни плодове, месни и зеленчукови продукти, конфитюри, бира и вода.

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Инвестицията се оценява на 3.8 милиарда долара

Тези стоки съставляват 60% от списъка на местните селскостопански и хранителни продукти, които Сърбия подава за премахване на митата. Към тази група принадлежат, наред с други неща, маслодайните растения и минералната вода. Списъкът включва още пресни и сушени зеленчуци, плодови сокове, кетчуп и някои сладкарски изделия.

Снимка 638510

Източник: iStock

Най-големи печалби Сърбия очаква от износа на вино

Министърът на земеделието Йелена Танаскович коментира, че "за сръбската икономика това ще означава нови работни места и смекчаване на част от несигурността, която в момента съществува поради ситуацията на пазара, където бизнес партньорите се сменят."

Например, митническата ставка за виното сега е 42%. През следващите пет години ще стигне до нула.

За две десетилетия износът на сръбски вина за Китай е нараснал от 80 на 380 000 литра. Сърбия продава предимно бяло вино с добро качество на цена около 7 евро за бутилка.

Основното предимството на страната, че ЕС няма такъв вид споразумение с Китай, коментират икономисти.

Търговската камара на Сърбия очаква, че сделката може да доведе до нови инвеститори, които биха добавили стойност към сръбския експортен списък, който в момента се отнася предимно до суровини. Продукт, произведен от най-малко 51% местни суровини, се счита за сръбски продукт.

От индустрията Сърбия ще изнася безмитно за Китай продукти от желязо и стомана, котли за централно отопление, горивни помпи, хидравлични турбини, домакински уреди, фармацевтични и козметични продукти.

През следващите пет години ще бъдат премахнати китайските мита за сръбски кабели в автомобилната индустрия, автомобилни гуми, керамични плочки, климатици, фризери, термопомпи и мотокари.

Като част от споразумението, Китай също ще изнася безмитно стоки към Сърбия като палмово масло, ориз, гъби, патладжани, кокосови орехии и авокадо.

Сърбия продава облигации за €1 милиард, за да финансира мащабното EXPO 2027

Сърбия продава облигации за €1 милиард, за да финансира мащабното EXPO 2027

Какво ще донесе на страната домакинството на бизнес изложението?