Летищата в Дубай отново ще посрещат туристи от 7 юли, след дългото 3-месечно блокиране заради новия коронавирус. Посетителите обаче ще трябва да покриват стриктни изисквания на влизане и излизане от емирството.

Тестове и сертификати

Представянето на сертификат за отрицателен резултат за вируса остава една от най-често срещаните практики в бранша. Заедно с обичайното мерене на температурата на идващите и други проверки за симптоми, всеки турист ще трябва да представя декумент, че е тестван за коронавируса и резултатите му са отрицателни. Тестът трябва да бъде извършен до четири дни преди пристигането на лицето, или 96 часа.

В случай, че човекът няма такъв сертификат, ще му бъде направен PCR тест на летището, като тези с положителни проби ще се изолират в 14-дневна карантина. Туристите, които представят сертификат за отрицателни резултати, но имат симптоми на вируса, също ще бъдат тествани на терминалите, пише Gulf News.

Здравна декларация, формуляр за разходи

Отиващите в Дубай туристи ще трябва да подпишат здравна декларация, преди да се качат на самолета, като авиокомпаниите запазват правото да откажат влизане на хора, проявяващи симптоми.

Туристите също така са длъжни да подпишат формуляр, в който декларират, че ще поемат всички разходи по лечението и изолирането им в карантина, в случай че възникне нужда, докато същите са в Дубай.

Дубай ще има своя нов най-висок хотел в света

Дубай ще има своя нов най-висок хотел в света

Неговата височина ще достига 360,4 метра

Напускане на емирството

Задължително за всички туристи ще бъде и изтеглянето и инсталирането на приложението на страната за проследяване на заразата COVID-19 DXB. След това те ще трябва да регистрират доста данни относно здравното си състояние, посещенията си и други.

Ако по време на престоя си хората са дали положителна проба, това ще бъде вписвано в приложението и те няма да могат да напуснат страната, преди изтичането на карантината им. Същото се отнася и за посетителите, които се опитват да напуснат страната, но дадат положителен тест на летището.

Виза и застраховка

Туристите трябва да притежават задължителното разрешение за влизане в страната. Освен това лицата ще трябва да имат сключена и медицинска туристическа застраховка.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора

Въпреки строгите мерки, със сигурност милиони туристи ще посетят странта и тази година. Изискванията обаче могат да бъдат непосилни за мнозина, които са планирали евентуална почивка в емирствата, преди избухването на огнища на коронавируса по целия свят. 

През 2019 година Дубай е привлякла рекордните за страната 16,7 милиона туристи, а приходите в сектора са възлизали на 11,5% от БВП на страната, или близо 30 милиарда долара, показват данни на платформата АrabianBusiness.