Според Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) една трета от страните по света остават напълно затворени за чуждестранни туристи, особено строги ограничения се прилагат в Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа.

"Появата на нови щамове на COVID-19 принуди много правителства да се откажат от плановете за премахване на ограниченията за пътуване. В резултат на това всяка трета дестинация в света или 32% от страните вече са напълно затворени за международен туризъм", се казва в доклада на организацията.

Туризмът може да се възстанови от пандемията чак през 2023 г.

Туризмът може да се възстанови от пандемията чак през 2023 г.

Индустрията загуби $1,3 млрд. през 2020 г.

Според доклада 69 от 217 дестинации са напълно затворени.От тях 30 са в Азиатско-Тихоокеанския регион, 15 в Европа, 11 в Африка, 10 в Северна и Южна Америка и три в Близкия изток.

В същото време 34% от държавите в света са частично затворени за международен туризъм.

Както напомня UNWTO, все повече страни изискват пътуващите в страната да направят PCR тест за COVID-19 и/или да предоставят информация за маршрута за проследяване на контактите, често заедно с карантина. Сега такива изисквания са в сила в 32% от държавите.

Лято 2021: Кои страни от ЕС сключват сделки за свободно движение на туристи с Covid паспорти?

Лято 2021: Кои страни от ЕС сключват сделки за свободно движение на туристи с Covid паспорти?

Световният съвет за пътувания и туризъм се противопостави на идеята за отваряне на глобалния туризъм въз основа на ваксинации

"В началото на пандемията ограниченията за пътуване бяха широко използвани за ограничаване на разпространението на вируса. Сега, когато е време постепенно да се възобнови туризмът , трябва да признаем, че тези ограничения трябва непрекъснато да се преразглеждат въз основа на последните данни за пандемичната ситуация. в която работят милиони хора ", - каза, коментирайки доклада, генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.

През април 2020 г. броят на страните, въвели ограничения за пътуване, достигна 100%. Според UNWTO към края на годината международният туризъм е намалял със 74%, а експортните приходите от него - с 1,3 трилиона долара.