Една от основните политики на ЕС гласи, че границите между страните-членки са отворени за свободното движение на от хората в региона. По време на Covid-19 беше необходимо да се въведат много граници, за да се ограничи разпространението на коронавируса. С все по-големият брой на ваксинирани хора обаче, концепцията за covid паспорти става все по-реална и отваря възможности за пътуване, пише Forbes.

Много страни от ЕС и Шенген, като Гърция, Дания, Швеция и Исландия, работят по изготвянето на ваксинационни паспорти. В Дания например ще има приложение, което ще действа като втори паспорт и ще позволи на притежателите да пътуват в чужбина, да присъстват на спортни и културни събития и да се хранят в ресторанти.

Във Великобритания "също изглежда възможно", да се създаде система с паспорти за международни пътувания, предава The ​​Telegraph.

Вероятността да има документ за целия ЕС - общ за всички държави-членки, също е голяма. Откакто бе обявена епидемията през 2020 г., много от страните в ЕС искат отрицателен Covid-19 PCR тест за чуждите граждани, които влизат в страната.

В момента някои от държавите започват да сключват сделки с други страни за летния сезон 2021 г, за да има възможност всеки ваксиниран, да преминава свободно между държавите в споразумението. Това обаче повдигна въпросите за дискриминация.

На 26 януари Гърция подписа споразумение със Сърбия за придвижване на туристи между двете страни чрез цифрови Covid паспорти. Сделката ще продължи от 1 май до 1 октомври, като се позволява на хората, носещи сертификат за ваксинация, да преминават свободно границата.

Гърция, Кипър и Израел подписаха договор за пътуване на туристи с паспорт за ваксинация между трите страни. Сделката ще влезе в сила на 1 април. Според The Guardian това е "възможната първа стъпка към нормализиране на туризма през следващата фаза на пандемията".

Две от големите икономики в Съюза - Германия и Франция, остават резервирани по отношение на паспортите за ваксинирани граждани. 

Германия е против ваксинираните да се ползват с привилегии за сметка на останалата част от населението. Но не изключва частният сектор да наложи подобно изискване.

Световната здравна организация (СЗО) призова за предпазливост по отношение на въвеждането на паспорти, тъй като все още не е ясно доколко ваксинираните могат да разпространяват вируса. Все още не е възможно да се определи дали ваксините предпазват от всички мутации на вируса.

Световният съвет за пътувания и туризъм също се противопоставя на идеята за отваряне на глобалния туризъм въз основа на ваксинации, защото това е "форма на дискриминация".

Президентът и главен изпълнителен директор Глория Гевара заяви, "ще отнеме значително време, за да се ваксинира цялото население в световен мащаб, особено онези в по-слабо развитите страни или в различни възрастови групи. Не трябва да дискриминираме тези, които желаят да пътуват, но не са били ваксинирани", коментира тя.

А страните, които няма да ваксинират гражданите?

Според някои информации правителството на Мадагаскар е решило да не ваксинира населението си, а правителството на Танзания не следва препоръките на учените и СЗО и вместо това препоръчва на танзанийците да се обърнат към традиционната медицина, за да се защитят срещу Covid-19. Не е ясно какво ще се случи в бъдеще с подобни политики в тези страни.