Германия рискува да бъде изправена пред сурови икономически последствия, ако се провали в справянето с пандемията. Това коментира един от водещите икономисти в страната след като бяха представени предварителните данни за брутния вътрешен продукт през 2020 година.

"Смятам, че подценяваме икономическите рискове, произтичащи от втората вълна на коронавируса", посочва Марсел Фрацшер, който е президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW).

"Много компании са затънали в дълговете и са изразходвали резервите си. Опасявам се, че гледаме прекалено оптимистично на това, че ще излезем от тази криза бързо", допълва той, цитиран от Bloomberg.

Коментарите на Фрацшер идват в рязък контраст на последните данни за германската икономика, показващи, че доверието на инвеститорите за представянето ѝ през 2021 година расте.

Икономика номер 1 в Европа вероятно ще избегне свиване на БВП през четвъртото тримесечие отчасти благодарение на значителната финансова подкрепа на правителството и по-голямата производствена активност.

Въпреки това от DIW очакват първото тримесечие на 2021 година да не бъде толкова силно. "Дори блокирането да бъде отменено в края на януари, както беше планирано, през първото тримесечие икономиката ще се свие с 2%", казва Марсел Фрацшер.

По неговите думи възстановяване може да се очаква след средата на настоящата година при по-широко разпространение на ваксините.