Европейският съюз и инвестиционната програма Breakthrough Energy на основателя на Windows Бил Гейтс, ще създадат фонд за подкрепа на нови нисковъглеродни технологии. Планът е да се събере 1 милиард долара, пише Reuters.

Двете страни ще участват по равно с капитал, като целта е средствата да бъдат осигурени до от 2022 до 2026 година. Партньорството ще използва частен капитал и благотворителни фондове.

Идеята е да се финансират проекти за разработването на инсталации, които произвеждат водород с помощта на възобновяеми енергийни източници, устойчиви горива за авиацията, технологии, които "изсмукват" въглероден диоксид от атмосферата и системи за дълготрайно съхранение на енергия.

"Декарбонизацията на глобалната икономика е най-голямата възможност за иновации, която светът е виждал и Европа ще изиграе ключова роля, като лидер във въвеждането на новите технологии", коментира Бил Гейтс.

ЕС се ангажира да премахне емисиите на парникови газове до 2050 г. Инвестициите ще се фокусират върху изграждането на мащабни търговски проекти за намаляване на разходите за технологиите.