Европейският съюз налива 6 милиарда евро в проект за сателитна система в ниската земна орбита, която ще предоставя комуникационни услуги за блока.

От бюджета на Европейската комисия ще се похарчат 2,4 милиарда евро, а останалите ще дойдат от страните от ЕС.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обяви, че е от съществено значение Европа да има свое собствено "съзвездие" от спътници, предаде Bloomberg. По думите му "космическите планове" на ЕС ще повишат сигурността и устойчивостта на страните от ЕС.

"Това е от голямо значение по отношение на стратегическия ни суверенитет", заяви Бретон вчера. Сателитно покритие ще се намира в ниската земна орбита и съоръженията ще са много по-близо до планетата от традиционния сателит. По този начин потребителите ще получават по-бързи услуги.

В момента доминиращият играч е областта е SpaceX на Илън Мъск, който изстреля около 2000 сателита, които обслужват системата Starlink.

Мъск иска да предостави на потребителите достъп до отдалечени региони, както и бизнес приложения, като използва собствени ракети за многократна употреба.

Основателят на Amazon Джеф Безос също планира подобна система, наречена Project Kuiper.

Проектът на ЕС вероятно ще прилича на стартъп компанията, наречена OneWeb, която неочаквано беше придобита при процедура за обявяване в несъстоятелност от британското правителство след настъпване на Covid-19. Обединеното кралство е част от консорциум, който включва индийския конгломерат Bharti Global, SoftBank Group Corp. и френския сателитен оператор Eutelsat SA. Консорциумът има в орбита две трети от планираните в първоначалната фаза 648 спътника.