Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард многократно е използвала фразата "запазване на курса", когато става въпрос за предстоящите решения за лихвените проценти, но някои наблюдатели на пазара се съмняват, че банката ще запази позицията си още дълго време.

ЕЦБ влезе в режим на затягане миналата година с четири повишения на лихвените проценти, за да се справи с високата инфлация в еврозоната. Така основната лихва по депозитите стана от -0,5% на 2%, пише CNBC.

Последните данни показаха двумесечен последователен спад на инфлацията, но все още не е достигната целта на ЕЦБ от 2%, следват няколко коментара от служители на ЕЦБ за това как трябва да продължат да повишават лихвените проценти, включително думите на Лагард, че ЕЦБ ще продължи курса до укротяване инфлацията.

Но докога

По думите на Франческо Мария Ди Бела от UniCredit, някои членове на Управителния съвет на ЕЦБ посочват по-нататъшни повишения през второто тримесечие, коментира той пред CNBC.

"Колко ще се повишат лихвените проценти ще зависи от перспективите за инфлация. По-ниският ценови натиск вероятно ще позволи на ЕЦБ да покачи с 25 базисни пункта, вместо с 50, през май и юни", добави той.

Енергийната криза, проблемите с веригата за доставки, наред с други затруднения, повишиха цените в целия блок и доведоха до нова политика от страна на централната банка.

Проучване на Reuters, публикувано по-рано тази седмица, показа, че пазарите очакват ЕЦБ да спре повишаването на лихвените проценти през второто тримесечие, след като лихвата по депозитите достигне 3,25%.

Някои анализатори смятат, че Федералният резерв може да прекрати своя цикъл на затягане на предстоящите срещи. Ако САЩ навлязат в по-сериозна рецесия от очакваното и/или Фед реши да намали лихвите агресивно в отговор на забавяне, повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ може да спре по-рано, според тях.