Икономиката на еврозоната вероятно се е свила през последните три месеца на миналата година, показва изследване на IHS Markit, публикувано в сряда и цитирано от The Wall Street Journal. Причината се крие в повишените случаи на заразени с COVID-19 и правителствените ограничения, които последваха и които натежаха над доминиращия сектор услуги.

Тъй като броят на заразените остава висок, изглежда, че има малко надежди за силно възстановяване на икономиката през първите месеци на годината — а рискът еврозоната отново да изпадне в рецесия расте. Но държавите, които се справят по-добре със здравната криза, ще се радват на по-силно възстановяване.

Индексът на IHS Markit сочи, че сектор услуги се справя по-добре през декември спрямо ноември. Той се покачва до 46,4 от 41,7 — показание под 50 обаче подсказва за спад на активността. Производственият сектор записва по-бърз растеж, но услугите отговарят за 70% от общата активност и отрицателният показател през декември е достатъчен, за да предизвика втори пореден месец на рецесия в икономиката.

Европейската централна банка изчислява, че икономиката на еврозоната се е свила с 2,2% през последните три месеца на 2020 г. Институцията допуска, че спад е възможен и през първото тримесечие на 2021 г.

Във вторник правителството в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, удължи локдауна, който трябваше да бъде вдигнат в неделя.

"Предстоят трите най-тежки месеца": локдаунът в Германия ще бъде удължен

"Предстоят трите най-тежки месеца": локдаунът в Германия ще бъде удължен

Вече е ясно, че в Германия ограниченията заради коронавируса ще продължат и след 10 януари. Въпросът е само докога. Политици в страната предупреждават, че предстоят трите най-тежки месеца от началото на пандемията