"Заради все още твърде многото случаи на зараза с коронавируса е необходимо удължаване на ограниченията", заяви германският здравен министър Йенс Шпан. Интензивните отделения са пълни с пациенти, заболели от Ковид-19, поради което броят на заразите трябва да бъде не само намален, но и задържан на ниско ниво продължително време, каза още Шпан и добави: "Това е по-добре, отколкото да избързаме с разхлабването на мерките и само броени седмици по-късно отново да бъдем изправени пред трудни въпроси".

Настойчив призив за удължаване на ограниченията отправи и здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах. "Предстоят ни трите най-тежки месеца от началото на пандемията, с висок брой заразени и починали", каза той пред "Райнише пост". Според него, благоприятни промени можем да очакваме едва от април нататък - в резултат от по-хубавото време и повечето налични ваксини.

До края на януари?

Категорична позиция заема и баварският министър-председател Маркус Зьодер. Според него, ограниченията трябва да бъдат удължени с още три седмици - до края на януари. Министър-председателят на Тюрингия Бодо Рамело също смята, че удължаването на локдауна трябва да е поне до края на януари. Той дори се обяви за допълнително затягане на мерките - например ограничаване на придвижванията на хората в радиус от 15 километра около населеното им място.

Други силно засегнати от коронавируса провинции също пледират за запазване на ограниченията до края на януари. По-слабо засегнатите предпочитат удължаването да не е с повече от две седмици.

В очакване на решението

Докога да бъдат удължени ограниченията - това ще бъде решено във вторник от канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на германските провинции. Един от основните въпроси е как да се подходи с училищата и детските градини. По думите на Зьодер: "От гледна точка на високия брой заразени би било безотговорно учителите и учениците да се върнат в училище".

На 22 декември в Германия бе регистриран пик в броя на новозаразените на 100 000 души в рамките на една седмица. Тогава този показател достигна 197,6. Тази неделя той възлизаше на 139,6, но между отделните провинции има много големи разлики: най-нисък е показателят в Шлезвиг-Холщайн (77,4), а най-висок е в Саксония (329,7).

Германия отново под блокада: Ще последва ли рецесия?

Икономика №1 в Европа отново под блокада: Ще последва ли рецесия?

От правителството смятат, че тя ще бъде избегната. Но някои експерти се поделят това мнение