Четвъртата най-голяма икономика в света и първата по размер на брутния вътрешен продукт в Европа (БВП) - Германия, навлиза за втори път в пълна блокада през тази година заради разрастването на пандемията в страната. А новото затваряне може да ѝ коства влизането в рецесия, пише CNN Business.

От средата на тази седмица през целия празничен период в Германия влизат в сила строги мерки, според които магазините, които не продават хранителни стоки и такива от първа необходимост, училищата и детските градини ще бъдат затворени. Също така събиранията покрай Коледа ще бъдат ограничени до 10 души на едно място или до 5 души от две различни домакинства.

Тази новина дойде в момент, в който страната отчете близо 30 000 нови случая на заразени с коронавирус и почти 600 смъртни случая в рамките на 24 часа.

В интервю вчера икономическият министър Петер Алмайтер побърза да успокои, че предприетите от правителството мерки ще предотвратят влизането в нова рецесия. "Възможно е, ако действаме умно, за пореден път да запазим икономиката на страната", посочва той, но подчертава, че това "зависи от по-нататъшния ход на събитията".

Въпреки неговите коментари много от икономистите в страната са притеснени от последствията от новото блокиране на страната. "Германия ще трябва да се подготви за втора рецесия", смята главният икономист на Commerzbank д-р Йорг Кремер.

"След като беше сред относително успешните истории в Европа при първата вълна, Германия беше изправена пред трудности през последните няколко седмици", коментира колегата му от Deutsche Bank Джим Рейд. По неговите думи блокирането в краткосрочен план ще срине доверието и икономическата активност, дори при очакванията, че масовото ваксиниране може да започне скоро.