Еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през втората половина на 2022 г., се казва в представения днес доклад на агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings, съобщи БНР.

Основната причина за това е, според доклада, скокът на цените на енергоносителите, особено на природния газ, и намаляването и евентуално спирането на зоставките на тази важна суровина от Русия.

Fitch прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната като цяло може да намалее през 2023 г. с между 1,5 и 2%, като в Германия спадът ще бъде с 3%, а в  Италия - с 2,5%.

S&P Global Market Intelligence: Рискът от световна рецесия вече е около 50%

S&P Global Market Intelligence: Рискът от световна рецесия вече е около 50%

Високите енергийни цени остават сериозна заплаха за икономиките

"Икономическата уязвимост при спиране на доставките на приорден газ от Русия все още е много висока, въпреки неотдавнашните големи усилия за диверсификация на източниците на внос, особено на втечнен природен газ", се посочва в доклада, с което "Фич" засили своята оценка, направена през юни.

От друга страна, агенцията прогнозира, че "икономическото въздействие на газовия шок се очаква да отслабне рязко през 2024 г., тъй като производствените структури и моделите на потребление ще се адаптират и новите инфраструктурни съоръжения за внос на газ ще влязат в експлоатация".

Goldman Sachs: Британската икономика ще изпадне в рецесия след един месец

Goldman Sachs: Британската икономика ще изпадне в рецесия след един месец

Американската банка намали прогнозата си за Великобритания