Флот от кораби, превозващи дизелово гориво, се насочва към европейските пазари, чиято енергийна сигурност е застрашена от високите температури, скок на цените на газа и смущения при доставките на енергия от Русия.

Пет кораба, натоварени с близо 3 милиона барела, се отправят от Азия към Европа през август, показват предварителните данни от Vortexa. Това е най-голямото количество, насочено към континента, от пет месеца досега. Очаква се и доставките от Близкия изток до Европа да се увеличат, предава Bloomberg.

Дизеловата криза в света ще се влошава

Дизеловата криза в света ще се влошава

Изглежда съмнително Европа да изпълни изцяло забраната за внос на дизел от Русия

Европа се бори с исторически високи нива на сушата, която причинява много проблеми. Нивата на река Рейн вече са едва ли не на критични нива и скоро вероятно превозът на стоки ще е невъзможен. Водният път свързва петролните резервоари в центъра на ARA със сърцето на Европа, но в момента е непроходим за повечето шлепове, което създава затруднение в доставките, което може да доведе до изчерпване на запаси, които ще трябва да бъдат запълнени преди зимата.

Държави като Швеция и Германия предупредиха за нарастващо потребление на петрол в опит да заменят скъпия газ. Регионът купува повече въглища. Все още обаче не е ясно колко силно ще се възстанови търсенето в Европа в края на годината поради забавянето на икономиката в региона.

Доставките на дизел от Индия и Северна Азия ще пътуват близо месец, за да стигнат до Европа, или когато лятото е към края си. Някои от корабите по маршрута към Европа са и могат да превозват до 1 милион барела петрол.

Преминаването от газ към нефт се очаква ще се увеличи през тази година, като Международната агенция по енергетика повиши прогнозата си за растеж на търсенето на петрол в световен мащаб с 380 000 барела дневно.

Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Горските пожари, които са вече из целия континент унищожават големи територии гори

Допълнителното търсене е концентрирано в Близкия изток и Европа, казват от агенцията.

Рискът от прекъсване на доставките на руски газ и опасенията относно енергийната сигурност ще насърчат запасянето с дизелово гориво. Междувременно се очаква азиатските рафинерии да произвеждат 215 000 барела повече дизел на ден, отколкото се нуждае регионът, докато доставките от Близкия изток също нарастват, според анализатор в S&P Global Commodity Insights.

Shell строи най-голямото съоръжение за зелен водород в Европа... за производство на дизел и бензин

Shell строи най-голямото съоръжение за зелен водород в Европа... за производство на дизел и бензин

Новото съоръжение на Shell ще се нарича Holland Hydrogen I