Франция е последната страна, която се присъединява към кръга на тези, които искат да въведат четиридневна работна седмица. Но за разлика от повечето други страни, които са въвели пилотно системата и тов избрани избрани компании, Франция ще фокусира програмата специално върху разведени родители, които споделят попечителството над децата.

Френската схема за четиридневна работна седмица ще започне през септември и ще се прилага за избрана група държавни служители. На практика родителите, които имат попечителство над детето си само в определени седмици, могат да работят четири дни вместо пет според новата програма, пише Fortune.

Премиерът на Франция, който стана най-младият, заемал този пост в страната по-рано тази година Габриел Атал, е коментирал експерименти с четиридневната работна седмица преди. Според неговия план служителите ще прекарват по-дълго на работа в дните, в които работят, така че отработеното време да не пада от предвидените 35 часа.

Франция е сред страните с най-кратко работно време в света, като средното годишно работно време е 1505 часа. 

По статистика на ОИСР, хората във Франция се радват на средно 16,2 часа свободно време на ден, нареждайки се на второ място след Италия в това отношение. Франция държи третата позиция в списъка на Remote за баланс между професионалния и личния живот, като има един от най-много дни законоустановен годишен отпуск (36). Франция е и една от страните с най-малко работно време в Европа.

Германия тества четиридневна работна седмица

Икономическото сърце на Европа тества четиридневна работна седмица

Вместо да работят 40 часа седмично в продължение на пет дни, служителите сега прекарват 38 часа на работа в рамките на четири работни дни

За първи път премиерът въведе четиридневната седмица преди около две години, когато беше министър на бюджета на Франция. Сега той се надява да разшири системата, за да се приложи към цялата френска работна сила. Все още не е ясно дали часовете ще бъдат намалени или ще бъдат компенсирани чрез допълнителна работа през останалите дни от седмицата.

Желанията за четиридневна работна седмица във Франция са от години - в началото на века тя въведе 35-часова работна седмица. Оттогава французите започват да залитат по идеята за по-малко работни дни. Приблизително 10 000 работници вече работят четиридневна седмица, по съобщения на Le Monde.

Съобщава се и за големи ползи, като пример за това е френската компания LDLC, която изпробва четиридневната работна седмица отчете, че оборотът е нараснал с 40%, без да е необходимо да наема допълнителни служители, според Световния икономически форум.

Сред другите предложени от Атал икономически реформи са промени в системата за минимална заплата и намаляване на данъците за средната класа.

Вероятно решението за промените, валидни за разведените родители идва от там, че Франция има належаща нужда от по-голяма гъвкавост сред хората, които имат споделено родителство - около половин милион деца (или 12% от общия брой) в страната са при един от двамата родители всяка седмица, съобщава изданието.

Проучванията показват, че децата на разделени родители могат да повлияят негативно на стандарта им на живот, според френския институт за демографски изследвания INED. Новата четиридневна система може да помогне, като съобрази графиците на родителите, така че те да могат да прекарват повече време с децата си, докато работят на обичайната си работа.

Четиридневна работна седмица в цяла Европа

Някои от европейските съседи на Франция имат няколко години опит в това. Белгия например въведе реформа, която дава на хората правото да работят четири дни вместо пет. Няколко други държави, включително Обединеното кралство и Исландия, са въвели пилотно по-кратка работна седмица и са отбелязали положителни резултати. Служителите коментират, че са били по-продуктивни при новата система и са изложени на по-малък риск от бърнаут.