За четиридневната работна се говори от години в Европа. Проведоха се редица експерименти в различни държави и се установи, че този вариант е успешен. В много европейски държави като Белгия, Швеция, Исландия, Обединеното кралство и Испания, големи бизнеси тестваха този модел на работа, като в по-голямата си част той се оказа успешен. Сред пионерите на четиридневната седмица е и германската компания KlimaShop, доставчик на термопомпи и климатични системи. Вместо да работят 40 часа седмично в продължение на пет дни, служителите сега прекарват 38 часа на работа в рамките на четири работни дни. Всеки от 30-те служители на KlimaShop работи с час и половина повече всеки ден, в който е в офиса, като всяка седмица разполага с допълнителен ден за себе си.

Пробно тестване

Консултантската компания за управление Intrapreneur ръководи първия мащабен експеримент с по-кратък работен график в Германия заедно с организацията 4 Day Week Global, която вече е провела подобни изпитания в други страни - Обединеното кралство.

От 2024 г. до 50 компании с различен обхват на бизнеса са готови да тестват новото работно време. Целта им е да избегнат спад в производителността.

Компанията Intrapreneur вече не смята петък за работен ден и още от 2016 г. позволява на своите работници да имат по-дълъг уикенд. Компанията заявява, че има 33 заинтересовани кандидати за изпитанието. Все по-голям брой компании, които желаят да тестват модела идват от най-голямата икономика в Европа, пише Daily Sabah.

Четиридневна работна седмица: Кои държави я въведоха и как върви досега?

Четиридневна работна седмица: Кои държави я въведоха и как върви досега?

Моделът "100:80:100" бавно, но сигурно набира популярност по целия свят

Някои от участниците споделят, че са въвели четиридневна седмица в края на 2022 г., за да спестят "гориво и пари" на служителите си, някои от които пътуват от далече до работното си място.

Междувременно най-големият синдикат в Германия IG Metall, смята да призове за въвеждане на четиридневна работна седмица с намалени часове за работа от 35 на 32 при същото заплащане.

Според проучване на фондация Hans-Boeckler над 81% от германците биха подкрепили преминаването към четиридневна седмица.

Докато в Белгия служителите имат право да поискат четиридневна седмица и да отработят същия брой часове от края на 2022 г., в Германия работниците и работодателите се договарят за работното си време до максимум 48 часа седмично.

Ентусиазмът за идеята за по-кратка седмица обаче е не е много голям сред повечето мениджъри и икономисти. Намаляването на работното време с 20% би имало "катастрофално икономическо въздействие", смята икономистът Холгер Шефер.

Очертава се и липса на работна ръка след напускането на поколението на бейби бумърите от работната сила съкращаването на работното време ще доведе "неизбежно до намаляване на количеството произведени стоки и услуги", предупреди той.

По-кратката седмица е "нереалистична мечта", коментира Михаел Хютер от Икономическия институт IW в Кьолн. Дори напротив - недостигът на работна ръка ще доведе до по-дълго, а не по-кратко работно време.