Четиридневната работна седмица е приветствана като бъдещето на трудовия процес, защото гарантира баланс между професионален и личен живот на служителите. Според защитниците на този вид работен процес, когато той бъде въведен удовлетвореността на работниците се увеличава, както и производителността им.

Синдикатите в цяла Европа призовават правителствата да приложат четиридневната работна седмица, но кои държави са приели идеята и как върви досега?

Белгия

През февруари белгийските служители си спечелиха правото да работят четири дни в седмицата вместо обичайните пет и то без да губят от заплатата си.

Служителите вече могат да решат дали да работят четири или пет дни в седмицата, но това не означава, че ще работят по-малко - те просто ще съберат работното си време в по-малко дни.

Белгийският министър-председател Александър де Кру се надява, че споразумението ще помогне пазарът да стане по-гъвкав.

"Целта е да се даде повече свобода на хората и компаниите да организират работното си време", обясни той, цитиран от ЕuroNews. Според Александър де Кру новият модел на работа ще направи икономиката на страната "по-динамична".

Само 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, което е по-малко от средното за еврозоната - от около 73 и с цели 10 процентни пункта по-малко, отколкото в съседни страни като Холандия и Германия, според данните на Евростат за третото тримесечие на 2021 г.

Седемстранното федерално коалиционно споразумение на страната си е поставило за цел нивото на заетостта в Белгия да достигне 80% до 2030 г., цел, която ще послужи за поддържане на нивото на пенсиите или за финансиране на бъдещи намаления на данъците.

Въпреки това перспективата за четиридневна работна седмица не е привлекателна за всички.

Някои служители на пълен работен ден наистина ще работят много часове, ако решат да съкратят седмицата си, а други, като работниците на смени, просто няма да имат възможността за тази гъвкавост.

Обединеното кралство 

Шестмесечна пилотна програма - най-голямата по рода си - стартира на 6 юни тази година. Тя ще изследва въздействието на по-краткото работно време върху производителността на бизнеса и благосъстоянието на работниците, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете във Великобритания.

Около 70 британски компании и 3000 служители са се регистрирали досега за участие в програмата. Тя се управлява от учени от университетите Кеймбридж и Оксфорд и Бостънския колеж, както и от неправителствените застъпнически групи 4 Day Week Global, 4 Day Week UK и мозъчния тръст на Обединеното кралство Autonomy.

Русия планира да премине на четиридневна работна седмица в "близко бъдеще"

Русия планира да премине на четиридневна работна седмица в "близко бъдеще"

Преходът от пет към четири работни дни е въпрос на време, заяви председателят на комисията на Държавната дума по труда

От служителите се очаква да следват "модела 100:80:100" - 100 процента от заплащането за 80 процента от времето, в замяна на ангажимент да поддържат поне 100 процента производителност.

Пилотният проект в Обединеното кралство е един от няколкото в световен мащаб, управлявани от 4 Day Week Global, която се застъпва за по-кратка работна седмица.

"Подобни програми се очаква да започнат в САЩ и Ирландия, като такива са планирани за Канада, Австралия и Нова Зеландия", каза Джо Райл, директор на кампанията за 4-дневна седмица в Обединеното кралство.

Шотландия

В Шотландия обсъжданията за въвеждането на по-кратка работна седмица се очаква да започнат през 2023 г. Това обещание беше кулминацията на предизборната кампания на управляващата Шотландска национална партия (SNP).

Очакванията са SNP да подкрепи, участващите компании с около €11,8 милиона.

Допитване, проведено от шотландския мозъчен тръст - Института за изследване на обществената политика (IPPR) показало, че 80 процента от хората са силно положително настроени към инициативата.

Респондентите били на мнение, че програмата ще подобри значително тяхното здраве и щастие.

Някои шотландски фирми вече са започнали свои собствени съкратени работни седмици. Базираната в Глазгоу UPAC Group наскоро съобщи, че служителите й ще се радват на четиридневна седмица със същата заплата, след като изпълнят успешно пилотната програма.

Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Компанията планира по-гъвкави работни графици

В Уелс, Софи Хоу, комисарят по въпросите на бъдещите поколения, също призова правителството да въведе подобен четиридневен пробен период на работна седмица, поне в публичния сектор.

Исландия: Един от лидерите в четиридневната работна седмица

Между 2015 и 2019 г. Исландия проведе най-големия в света пилотен проект на 35 до 36-часова работна седмица (намалена от традиционните 40 часа) без никакви призиви за промяна на заплащането.

Около 2500 души взеха участие в тестовата фаза.

Проучването довело до значителна промяна в Исландия, като близо 90 процента от работещото население днес има намалено работно време.

Установено било, че стресът и "бърнаутът" на работниците намаляват и има съществено подобрение в баланса между личен живот и работа.

Не всяко правителство обаче има същия успех като Исландия с четиридневната работна седмица.

Швеция 

В тази скандинавска държава четиридневната работна седмица с пълно заплащане беше тествана през 2015 г. и постигна смесени резултати.

Предложението беше да се пробват шестчасови работни дни вместо осемчасови без загуба на заплащане, но не всички бяха доволни от идеята да се харчат пари за този процес.

Дори левите партии сметнаха, че би било твърде скъпо да се реализира такъв работен ден в голям мащаб.

Положителни резултати обаче се наблюдават в отделението по ортопедия на Университетската болница, което прехвърли 80 медицински сестри и лекари на шестчасов работен ден и нае нов персонал, за да компенсира загубеното време.

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - мениджър култура и вътрешни комуникации в ManpowerGroup България, пред Money.bg

Ефектът за медицинския персонал бил положителен, но експериментът бил подложен на много критики и от тогава не е бил подновен.

Въпреки това, някои компании, като автомобилния производител Toyota, избраха да запазят намалено работно време за своите служители.

Финландия

По-рано тази година северноевропейската страна за кратко попадна в международните заглавия, заради информация, че ще съкрати работното време. Твърди се, че финландското правителство е искало да въведе четиридневна работна седмица, както и шестчасов работен ден.

Оказа се обаче, че това е фалшива новина.

Германия

Страната е дом на една от най-кратките средни работни седмици в Европа. Според Световния икономически форум (WEF) средната работна седмица в Германия е 34,2 часа.

И все пак синдикатите призовават за допълнително съкращаване на работното време.

Миналата година IG Metall, най-големият синдикат в страната, призова за по-кратки работни седмици с аргумента, че това ще помогне да се запазят работните места и да се избегнат съкращения.

Според проучване на Forsa 71% от хората, работещи в Германия, биха искали да имат възможност да работят само четири дни в седмицата.

Малко над три четвърти от анкетираните заявили, че подкрепят правителството, ако реши да проучва потенциалното въвеждане на четиридневна работна седмица седмица.

Почти половината от работодателите (46%) заявили, че смятат изпробването на подобен модел на собственото им работно място за "осъществимо".

Дали обаче такава мярка ще бъде приложена или обсъдена, предстои да видим. Засега основно по-малките стартиращи фирми експериментират с по-кратка работна седмица.

Япония

Японското правителство обяви през 2021 г. план за постигане на по-добър баланс между професионалния и личния живот в цялата страна.

Има няколко причини това да е добре за страната, в която е нарицателна за прекомерна работа. На първо място персоналът, който работи извънредно работно време, често може да се разболее поради прекомерна работа или дори да се самоубие.

Белгия въвежда 4-дневна работна седмица без намаление на заплатата

Белгия въвежда 4-дневна работна седмица без намаление на заплатата

Продължителността на работния ден обаче се увеличава

През 2019 г. технологичният гигант Microsoft експериментира с модела, като предложи на служителите тридневни почивни дни за един месец.

Този ход повиши производителността с 40 процента и доведе до по-ефективна работа.

Испания

Испания също следва примера на Япония, като малката лява партия Más País обяви по-рано тази година, че правителството се е съгласило с искането им да стартират скромна пилотна програма за четиридневна работна седмица за компании, които се интересуват от идеята.

Така около 6000 служители от 200 малки и средни компании ще могат да удължат уикенда си с един ден при пълно заплащане.

Оттогава бяха проведени разговори, като следващата среща се очаква да се състои скоро.

Нова Зеландия

Междувременно в Нова Зеландия 81 служители, работещи за гиганта за потребителски стоки Unilever, в момента участват в едногодишен пробен период на четиридневна работна седмица при пълно заплащане.

"Нашата цел е да измерваме производителността на труда, а не обема на времето. Вярваме, че старите начини на работа вече не отговарят на целта", каза Ник Бангс, управляващ директор на Unilever в Нова Зеландия.

Ако експериментът се окаже успешен, според съобщенията той ще бъде разширен и в други страни.

САЩ и Канада

Според проучване на доставчика на облачен софтуер Qualtrics, невероятните 92% от работниците в САЩ са твърдо "за" съкратената работна седмица, дори ако това означава работа по-дълго на ден.

Анкетираните посочват подобреното психично здраве и повишената производителност като потенциални ползи.

Трима от четирима служители (74%) казват, че биха могли да свършат същото количество работа за четири дни, но повечето от тях (72%) смятат, че ще трябва да работят по-дълго в работните дни, за да направят това.

Пречи ли четиридневната седмица на гъвкавото работно време

Пречи ли четиридневната седмица на гъвкавото работно време

Отговорът дава проучване сред фирми, въвели 4 работни дни

В Канада проучване на глобалната агенция по заетостта Indeed установило, че 41% от канадските работодатели обмислят алтернативни хибридни графици и нови стилове на работа след пандемията от COVID-19.

Проучването на Indeed сред 1000 работодатели в Канада установило, че 51% от големите компании с над 500 служители "вероятно ще въведат 4-дневна работна седмица".

Като цяло четиридневната работна седмица изглежда бавно, но сигурно набира сила по целия свят, но все още предстои да се види дали правителствата ще "прегърнат" окончателно идеята.