Председателят на комисията на Държавната дума по труда, социалната политика и въпросите на ветераните Ярослав Нилов заяви, че в близко бъдеще Русия вероятно ще премине към четиридневна работна седмица. 

"Мисля, че преходът от пет към четири работни дни е въпрос на време. Въпреки че някои предприятия вече работят в този формат - в рамките на дистанционна или непълна заетост. Особено в разгара на пандемия, това беше едно от най-добрите решения по отношение на задържането на персонала и продължаването на дейността на предприятието. Но основното условие тук е поетапна еволюция, в никакъв случай законодателно и насилствено прилагане. Освен това е необходимо да се вземе предвид спецификата на работата на предприятията с непрекъснат цикъл, където съкратената работна седмица първоначално е невъзможна ", каза Нилов, цитиран от РИА Новости. В същото време за определени дейности такъв формат на работа означава пряко намаляване на печалбите, отбеляза той.

Къде работят само четири дни в седмицата

Къде работят само четири дни в седмицата

Белгия започва да предлага на служителите четиридневна работна седмица. Тя става поредната страна, която прилага този модел или поне го обмисля. Исландия, Финландия, Швеция и други държави вече имат опит

"Мнението ми е, че самият пазар ще стигне до оптимизация, където е възможно, а изкуствените ограничения само ще навредят", продължи политикът.

Пандемията показа, че е напълно възможен нормален баланс между работа и свободно време, като в контекста на техническото усъвършенстване с въвеждането на изкуствен интелект част от обичайните разходи за труд постепенно ще се прехвърлят към оборудване и технологии, отбеляза Нилов и допълни, че това ще освободи време за "инвестиции в себе си".

Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Компанията планира по-гъвкави работни графици

"Днес цифровата революция вече е в ход в света. В предприятията се изисква по-малко физическа сила и повече умствена. Човекът се превръща от работник в машинен оператор. В тази връзка предстои поредната реформа на условията на труд", завърши Нилов.