Японската компания Panasonic обяви, че минава на четиридневна работна седмица.Това идва на фона на препоръките на японското правителство през миналата година през юни, а именно преминаването към четиридневна работна седмица. Като цяло Япония е известна с едни от най-дългите работни седмици в часово измерение.

"Трябва да мислим за благосъстоянието на нашите служители", заяви изпълнителният директор на Panasonic Юки Кусуми, цитиран от Nikkei.

Компанията планира по-гъвкави работни графици. Така например ще се насърчава дистанционната работа и ще се дава възможност на работниците да решат дали искат да се преместят в друг град без семействата си - често срещана корпоративна практика в страната.

Това решение на Panasonic последва политиката на някои японски компании, които въвеждат четиридневна работна седмица като фармацевтичната фирма Shionogi и компанията Encourage Technologies. И двете ще предлагат опцията от април, пише още Nikkei.

Около 8% от японските компании предлагат повече от два почивни дни в седмицата през 2020 г. според официално проучване.

Четиридневната работна седмица съществува отдавна в САЩ, но не е много популярна. Това обаче може да се промени в хода на пандемията и то по целия свят.

Миналата седмица американската компания за електронна търговия Bolt премина на четиридневна работна седмица, след като изпробва този вариант и отчете по-висока производителност и удовлетвореност на служителите по отношение на баланса работа-личен живот.