Напоследък усилено се коментира, че въвеждането на четиридневна работна седмица може би ще доведе до по-малко гъвкаво рабтно време за служителите. Затова от компанията за благополучие на наемните работници Kaido проведоха прочване сред фирми, които вече са въвели и то за постоянно четири, вчесто пет работни дни.

В началото на тази година само в САЩ 30 нови компании започнаха да тестват намаленото седмично работно време, след предупрежденията на редица HR специалисти, че този модел може да лиши служителите от това да работят по-гъвкаво в случай, че това им се налага.

"Проблемът е, че много HR специалисти се фокусират върху поддържането на 100% производителност от страна на служителите, които са с 20% намалено работно време. Това можело да доведе до по-високи нива на стрес през тези четири дни, тъй като работещите ще опитват да направят всичко възможно да изпълняват задачите си като преди", коментира Рич Уестман, който е главен изпълнителен директор на Kaido.

Какви са предимствата и недостатъците на четиридневната работна седмица?

Какви са предимствата и недостатъците на четиридневната работна седмица?

Новозеландската компания Perpetual Guardian проведе експеримент за 4-дневна работна седмица и резултатите бяха задоволителни

Проучването му обаче показва, че компаниите, които вече успешно и за постоянно са въвели четиридневната работна седмица отричат да има проблеми.

Една от тези фирми е консултантската Wilson Fletcher, която работи с четиридневна работна седмица вече три години. Пред HR Magazine, главният изпълнителен директор Марк Уилсън коментира новата реалност в компанията му като изцяло положителна.

"Ключът към този модел е да разберете защо го правите. Ние не искаме от служителите си да вършат петдневна работа за четири дни, а така да структурираме работата, че тя да се върши спокойно. Това само по себе си означава, че хората ни не се чувстват стресирани", казва Уилсън.

"Що се отнася до потенциалното намаляване на гъвкавотта, която става все по-важна за повечето хора, особено след пандемията, ние продължаваме да се съобразяваме с това. Разбира се, че ако някой иска да вземе децата си по-рано може да го направи, стига да довърши задачите си след това", допълва изпълнителният директор.

Четиридневната работна седмица с "поразителен успех" в Исландия, това ли е бъдещето?

Четиридневната работна седмица с "поразителен успех" в Исландия, това ли е бъдещето?

Оказва се, че производителността дори се е увеличила

Според Марк Уилсън успехът на новия работен модел се дължи изцяло на това как се управлява четиридневната седмица. Това казват и мениджърите на останалите компании от проучването. Всъщност, всеки един почивен петък усилва работната сила на служителите и намалява донякъде нуждата от гъвкаво работно време по време на работа.

"Ключът е в планирането", казват и от компанията за набиране на персонал MRL Consulting.

Още от май 2019 година служителите тук почиват всеки петък, събота и неделя. Резултатът е 87% подобрение на психическото здраве и на мотивацията за работа.

Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Компанията планира по-гъвкави работни графици