Оптимизмът в Гърция се завърна след 10 години тежки финансови затруднения и мрачни икономически перспективи. Но глобалната пандемия сега накара гърците да се замислят по-сериозно за бъдещето си.

Гърция поиска финансова помощ преди 10 години, през април 2010 г. Различните правителства в Атина вземаха заеми над капацитета на страната и публичния й дълг стана доста висок. Това беше само началото на дълга и болезнена криза. Гърция трябваше да издържи общо три спасителни програми със заложени строги мерки за икономии, които приключиха едва през август 2018 г.

Оттогава икономиката показва признаци на възстановяване. Брутният вътрешен продукт достигна 1.9% през миналата година, а равнището на безработица - 17.3% - доста под 27.5% през 2013 г., според данни на европейското статистическо бюро.

Продължаващото огнище от коронавирус е на път да обърне това възстановяване. Международният валутен фонд прогнозира 10% свиване на БВП и равнище на безработица от 22,3% за Гърция през 2020 г.

"Ситуацията с пандемията може да изкорени дългоочакваното възстановяване на гръцката икономика," каза Атанасия Кокиногени, старши анализатор за Европа в изследователската фирма DuckerFrontier, цитирана от CNBC.

Гърция беше една страните в Европа, които най-бързо наложиха мерки за блокиране, за да предотврати разпространението на вируса. Здравни експерти, от САЩ, заявиха, че този подход е допринесъл за сравнително ниския брой случаи там.

Мерките и блокирането спряха туристическата индустрия

"Туризмът и туристическата индустрия допринасят 21% за гръцката икономика. Поради пандемията Гърция понастоящем остава затворена за туризма в и извън ЕС. Това е допринася за заплаха от рецесия за задлъжнялата гръцка икономика и огромни загуби на работни места в секторите на туризма и услугите ", каза Кокиногени.

"Очаквам да остана безработен", казва 34-годишният гръцки гражданин Василис, пред CNBC. Той е работил в сектора на туризма от 11 години, а през последните три работата му е била да показва на посетители някои от забележителностите на Атина. "Очаквахме да имаме най-добрия сезон досега (това лято), повече от миналогодишните рекордни числа. Дори в разгара на икономическата криза имах работа", каза той.

Без туристи индустрията е на пауза. Но с чужденци, които почиват в Гърция, рискът от нови случаи на коронавирус се увеличава.

В резултат на това гръцкото правителство иска да разработи общи здравни процедури с други европейски страни, за да възстанови доверието сред международните посетители, като същевременно защитава местните работници.

Туризмът допринася за между 10 и 11% от общия европейски БВП, като осигурява на 27 милиона души работа, главно в страните от Южна Европа.

Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон заяви, че в резултат на Covid-19 европейската туристическа индустрия е "изправена пред ясен риск компаниите оставят бизнеса си и работните места да бъдат загубени".

Гърция има за цел да отвори отново сектора през юли. Повечето туристи посещават страната от март нататък.