Германия, където млекопроизводителите протестираха срещу ниските изкупни цени и изливаха мляко, по последни данни е най-големият износител на сирене, научаваме от „Дойче Веле".

Износът на сиренето през 2007 година възлиза на 2,7 милиарда евро, съпостаним с този на Франция, съобщи министърът на земеделието  Герд Мюлер. Германия може да конкурира с Франция, Холандия, Нова Зеландия.

От Федералната агенция, която обобщава информацията, заявиха, че общото производство на сирене е 28 милиона тона годишно от 101 000 млекопроизводители, както и известно количество внос. 

Млекопроизводителите са ядосани от ниските изкупни цени на млякото - между 27 и 33 цента на литър. Те искат те да станат 43 цента.

Не само производителите на мляко в Германия са недоволни от това как се развива бизнеса им.

В България изкупната цена на суровината около 50 стотинки на литър. Млекопроизводителите настояват тя достигне 80 стотинки. Те твърдят, че увеличаването й няма да доведе до ръст в цените за крайния потребител.

Нашите производители настояват и за защитна изкупна цена на млякото, каквото е въведена за зърното у нас например.  

Брюксел сериозно обмисля какво да прави с производството на мляко.

Докато най-големите вериги бакалии Lidl и Aldi в Германия предлагат мляко на високи цени, този проблем принуди Европейският съюз да промени правилата на пазара. Свободната система ще изкара малките производители от бизнеса.

Износът на мляко през 2007 година се изчислява на 7 милиарда евро и бележи 27% ръст в сравнение с 2006 година. Очаква се тенденцията да продължи и през 2008-а година.