Фючърсите за царевица и соя започнаха седмицата със спад в резултат на подобрената прогноза на времето в САЩ, предаде Zero Hedge. В контекста на постоянно нарастващите цени на всичко, това несъмнено е добра новина за потребителите.

Фючърсите на царевицата в Чикаго (CBOT) с доставка през юли се понижиха с 3,7% до 6,59 долара за бушел, а соята с доставка през юли поевтиня с 2,4% до 14,72 долара за бушел. Свиването на цените продължи и във вторник, съответно, като и двете земеделски култури поевтиняха с по половин процент.

Първоначалната прогноза за времето включваше суша и горещина. Въпреки че такива все пак се наблюдават, те не са толкова тежки, колкото се очакваше. В резултат на тях, напоследък се понижиха и дяловете на земеделските култури, които са в отлично състояние.

"Доклад за културите на американското министерство на земеделието, публикуван през миналата седмица, оцени 68% от царевичните култури като добри към отлични, с 4 процентни пункта по-малко спрямо предходната седмица, а 62% от реколтата от соя беше добра към отлична, което е спад от пет процентни пункта", коментират от Zero Hedge. "Понижаването на дяловете на двете е свързано със повърхностното засушаване на почвата."

"Рано засадените култури започват да страдат от недостига на влага," заяви в изявление министърът на земеделието на Айова Майк Найг. Айова е най-големият щат в производството на царевица в страната и номер две в соята.

Позитивните очаквания за земеделските култури понижиха и индексът Agri на S&P. От пика си в началото на май, когато достигна 474 долара, той се е свил с 13%, до 408 долара.