Северна Корея има много да се учи от Виетнам. И изглежда властта в Пхенян започва да го осъзнава. За това говори 4-дневното посещение на севернокорейския външен министър Ри Йон-хо в азиатската държава от тази седмица. А според южнокорейската агенция Yonhap целта на визитата му е била да "изследва успешните икономически реформи в страната".

Със сигурност може да се каже, че Виетнам е повече от добър пример. В началото на 90-те години държавата е толкова бедна, колкото е и Северна Корея с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението около 2000 долара. От тогава тази сума се е утроила в първата, а във втората се е свила.

Впечатляващият растеж на Виетнам е до голяма степен резултат от разхлабването на "хватката" на държавата около икономиката, позволило на местният пазар, производството и на услугите да се развиват.

Може ли Северна Корея да стане следващият Виетнам?

Може ли Северна Корея да стане следващият Виетнам?

Какво трябва да постигне отшелническото кралство, за да преобърне икономиката си

В същото време комунистическата партия в страната продължава да държи контрола на държавно ниво. И това икономическият успех на Виетнам, който може да бъде пренесен и в Северна Корея под диктатурата на Ким Чен Ун, пише сайтът Quartz.

Ако Пхенян реши да последва пътя на Ханой, това означава, че ще трябва да обърне лице към глобализацията. Именно от това успява да се възползва виетнамската икономика и доказателство е над 200-процентният ръст на търговията за 2017 година.

Нещо повече - това я прави най-глобализираната икономика от всички останали с близък до нейния размер.

А успехът се дължи на фокусиране върху износа. Както Китай преди, Виетнам отвори своя пазар на труда, който успява да привлече чуждестранни инвеститори с ниските си разходи за труд. Така страната се превърна в хъб за производство на ниски цени.

Сега Виетнам е голям износител на електроника и текстилни продукти, а основните й търговски партньори са Китай и САЩ. От своя страна държавата е вносител на части и природни ресурси от Южна Корея и Китай.

Икономистът Маркъс Ноланд, специализиран в икономиката Северна Корея, вярва, че страната може да тръгне по стъпките на Виетнам и да отвори икономиката си за чуждестранните инвестиции по същия начин. За това ще помогнат и съседните й гиганти като Китай и Южна Корея, както и Япония, с които може да изгради стабилни търговски отношения.