Исландия отвори пазара си на труда за българи и румънци, като им предостави същите права за свободно движение и работа, с които се ползват другите граждани на държави членки на ЕС в Европейската икономическа зона, съобщи сайтът IceNews, цитиран от европейския портал "EurActive".

Исландия е кандидат за членство в ЕС и вече е силно интегрирана в съюза чрез участието си в Европейската икономическа зона, Европейската асоциация за свободна търговия и Шенгенското пространство.

От тази година българите и румънците вече няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия. Тези, които имат разрешително за пребиваване и работа, ще трябва да ги подновят, когато срокът им изтече, а пристигащите в Исландия хора ще трябва единствено да се регистрират като пребиваващи в страната.

Правителството на Исландия съобщи през ноември, че ще поиска от парламента да отмени ограниченията за свободното движение на български и румънски работници. Законът беше приет и влезе в сила от 1 януари.

Когато България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., исландското правителство реши, подобно на много държави членки на ЕС, да отложи решението за предоставяне на работниците от новите членки на съюза на свободен достъп до пазара на труда.

Решението на Исландия идва, след като Италия неотдавна също отвори своя пазар на труда за българи и румънци.