Инфлацията в Европа намалява, но вече страда и икономическата активност, което показва труден край на второто тримесечие. До това заключение води актуалният Индекс на мениджърите по поръчките (PMI), който намалява на месечна база и е значително под очакванията на анализаторите, съобщава CNBC.

Контекст: През последните 12 месеца Европейската централна банка последователно увеличава лихвените проценти в опит да намали инфлацията. По-високите лихвени проценти обаче могат да доведат до по-високи разходи за компаниите и така често се превръщат в спирачка за производството.

Икономиката на еврозоната навлезе в рецесия

Икономиката на еврозоната навлезе в рецесия

Най-голям "принос" за това има Ирландия

Детайли: PMI индексът се е понижил до 50,3 пункта през юни при 52,8 месец по-рано и очаквани от анализаторите нива от 52,5. Това е опасно близо до границата от 50 пункта, под която вече можем да говорим за ограничаване на икономическата активност.

От S&P Global също отбелязват, че растежът на бизнес активността е близо до спиране, "което сочи за подновена слабост на икономиката след краткото съживяване, регистрирано през пролетта".

Германската икономика навлезе в рецесия

Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия

Две поредни тримесечия БВП на страната се свива, макар и слабо

"Макар че от края на миналата година притесненията, свързани с енергетиката и веригата на доставките, намаляха, през юни се наблюдава по-нататъшно засилване на опасенията за растежа на търсенето и по-специално за въздействието на по-високите лихвени проценти и произтичащите от това възможности за рецесия както на вътрешните пазари, така и в по-далечни страни", посочват анализаторите в свое съобщение.