Коронавирусът ще удари най-голямата икономика в света по-тежко от финансовата криза. Това прогнозира икономистът Лакшман Ахутан. "Това е една брутална рецесия", предупреждава той.

"Тази рецесия е изключително дълбока. Вече имаме 22 милиона души, които искат защита от безработица в сравнение с 8,7 милиона работни места, загубени по време на предишната криза", казва експертът пред CNBC.

По неговите думи слабостите в икономиката се разпространяват бързо като "горски пожар". "Тази рецесия със сигурност е много тежка и засяга почти всички индустрии", обяснява Ахутан.

Икономистът промени мнението си през последните седмици, след като преди малко повече от месец той беше на противоположното мнение и смяташе, че до рецесия няма да се стигне. Основното, довело до промяната на мнението му, е острият срив на цените на суровините и основно на петрола.

Все пак според него сривът може да не е продължителен. "Тази рецесия може да бъде рекордно кратка. Дори частично отваряне на икономиката ще подкрепи активността и ще ѝ помогне да се отлепи от дъното", смята той.