Потребителските цени в САЩ през април са нараснали с 4,2% на годишна база и са се повишили с 0,8% на месечна база, се казва в съобщението за пресата от Министерството на труда на страната.

Повишаването на потребителските цени през април в годишно изражение е рекордно високо от септември 2008 г. насам, когато показателят беше 4,9%. Анализаторите, анкетирани от портала Daily FX, очакваха потребителските цени да нараснат с 3,6% на годишна база и с 0,2% на месец.

В края на март годишната инфлация в САЩ беше 2.6%, а месечният ръст - 0.6%.

Питър Шиф: Инфлацията идва

Питър Шиф: Инфлацията идва

Цените растат по-бързо от официалната инфлация, смята финансистът

Базовата инфлация в САЩ - без тази на цените на храните и енергията, е била 3% на годишна база през април, докато цените се повишиха с 0,9% спрямо предишния месец март. И двата показателя се оказаха по-високи от прогнозите на анализаторите, които очакваха техните стойности да бъдат съответно на ниво от 2,3% и 0,3%.

В същото време Министерството на труда отбелязва, че ръстът на цените в месечно изражение е най-високият от април 1982 г. насам.

Бъфет вижда "значителна инфлация"

Бъфет вижда "значителна инфлация"

90-годишният милиардер посочи свой наследник за Berkshire

Цените на храните в САЩ през април са нараснали с 0,4%, докато тези на енергията са спаднали с 0,1%. Изчислено на годишна база, цените на храните са нараснали с 2,4%, а на енергийните ресурси - с 25,1%.